Švicarca čekaju godine tamnice zbog šaranja slike tajlandskog kralja

Švicarca čekaju godine tamnice zbog šaranja slike tajlandskog kralja
OLIVER JUFER, 57-godišnji švicarski državljanin, pred tajlandskim sudom je priznao kazneno djelo uvrede kralja te mu prijeti najmanje 7,5 godina zatvora.

Jufer je optužen nakon što su ga sigurnosne kamere 5. prosinca prošle godine snimile kako u pijanom stanju bojom šara slike tajlandskog kralja Bhumibola Adulyadeja.

Bhumibol, koji je na prijestolje stupio 1946. godine te koji po dužini vladavine drži rekord među svim danas živućim državnim poglavarima, nema službenih političkih ovlasti, ali među tajlandskim narodom uživa enormnu popularnost i gotovo božanski status. To se s vremenom odrazilo i na određeni politički utjecaj, pa se tako Bhumibolu pripisuje uvođenje moderne demokracije u Tajland prije nekoliko desetljeća, ali i poticaj prošlogodišnjem vojnom puču kojim je svrgnut demokratski izabrani premijer Thaksin Shinawatra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tajland, pak, ugled monarhije službeno štiti drakonskim zakonima nalik na one kojima se nastoji boriti protiv trgovine drogom. Juferu tako prijeti kazna zatvora od 7,5 do 75 godina.

U praksi se taj zakon rijetko primjenjivao, a većina prekršitelja su bili strani turisti koji su se umjesto utamnjičenja protjerivali iz zemlje. Međutim, Jufer u Tajlandu boravi više od 10 godina, pa se neće moći braniti na eventualno nepoznavanje lokalnih zakona i običaja.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara