Švicarska: Kroz malezijski državni fond pronevjereno 4 milijarde američkih dolara

Švicarska: Kroz malezijski državni fond pronevjereno 4 milijarde američkih dolara

Foto: FAH

ŠVICARSKI državni tužitelj objavio je u petak da je istraga o malezijskome državnom fondu 1MDB razotkrila da je pronevjereno 4 milijarde američkih dolara malezijskih državnih tvrtaka.

Švicarska istraga počela je u kolovozu prošle godine a dio pronevjerenog novca prebacivan je preko računa u švicarskim bankama.

Ured švicarskog državnog tužitelja Michaela Laubera priopćio je da je formalno zatražio Maleziju da pomogne u istrazi oko mogućeg kršenja švicarskih zakona koji se odnose  na podmićivanje stranih dužnosnika, zlouporabe na javnim dužnostima, pranje novca i pronevjere sredstava fondova.

Iz ureda je priopćeno kako su ustanovljena četiri slučaja  koja se odnose na navedena kaznena djela. Malezijsko državno odvjetništvo, koje je također istraživalo rad fonda i eventualnu odgovornost malezijskog premijera, objavilo je ovaj tjedan da je 681 milijun dolara koji su prebačeni na privatni račun malezijskog premijera Najiba Razaka dar saudijske kraljevske obitelji i da se ne radi o korupciji ili kaznenom djelu.

Umiješanost saudijske kraljevske obitelji u slučaj neočekivani je preokret u skandalu oko tajanstvenog transfera sredstava i problema posrnulog državnog fonda 1Malaysia Development Berhad (1MDB), čijim savjetodavnim odborom predsjeda Najib.

Ali: Ne radi se o podmićivanju ili pronevjeri

"Rezultati istrage pokazuju da se ne radi o podmićivanju ili pronevjeri", kazao je glavni državni odvjetnik Mohamed Apandi Ali na brzinu sazvanoj konferenciji za novinare na kojoj je objavljeno da je Najib vratio saudijskoj kraljevskoj obitelji 620 milijuna dolara zbog toga što nisu potrošeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni odvjetnik kazao je kako će MACC-u preporučiiti obustavljanje sve tri istrage.

Najib, kojega mjesecima pozivaju oporbeni vođe i ugledne javne osobe da podnese ostavku, tvrdio je da nije učinio ništa loše i da novac nije uzeo za osobne potrebe.

Malezijski državni odvjetnik izjavio je u subotu da će poduzeti sve potrebne mjere  i surađivati sa švicarskim kolegom no i napomenuo da je ulaganje u donaciju Najibu potpuno odvojeno od onoga u državni fond 1MDB. 

Pronevjerena sredstva bila su izvorno namijenjena ekonomskim i društvenim projektima u Maleziji.

O poslovanju malezijskog državnog fonda vode se istrage i u Hong Kongu i u SAD-u.    

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara