Švicarska prijeti Njemačkoj objavljivanjem računa političara

Švicarska prijeti Njemačkoj objavljivanjem računa političara

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

ANGELA MERKEL, njemačka kancelarka zahtijevala je kupnju ukradenih bankovnih podataka o 1.500 njemačkih utajivača poreza. U Švicarskoj je ova odluka izazvala velika protivljenja i oštre kritike, piše Bild. "Ako Njemačka kupi ukradene podatke, radit ćemo na promjeni zakona koja će nam omogućiti objavljivanje računa svih njemačkih dužnosnika koji svoj novac čuvaju u Švicarskoj", kazao je šef švicarskog Udruženja poreznih platiša, Alfred Heer. Heer smatra da postoje dokazi o tome da veliki broj njemačkih političara i sudaca u Liechtensteinu i Švicarskoj imaju otvorene račune ili zaklade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njemačka i Švicarska moraju u ovom pogledu uže surađivati", kazao je njemački ministar vanjskih poslova, Guido Westerwelle te je nezadovoljan namjerom Njemačke da kupi ukradene podatke. "Utajivanje poreza i krađa podataka su protuzakonita djela koja se trebaju kazniti", rekao je.

Wolfgang Schauble, njemački ministar financija kazao da u interesu pravde i povjerenja građana treba provesti pravovaljano oporezivanje. Bavarska ministrica Beate Merk kazala je da se radi o pravnoj državi koja stoji iza svojih građana koji ispravno plaćaju porez.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara