Švicarske putovnice uskoro s biometričkim podacima

ŠVICARSKE će putovnice sadržavati biometričke podatke od kraja 2005. godine kao što je to tražio službeni Washington, javlja agencija France Presse prenoseći izjavu švicarske vlade.

Kako javlja agencija, švicarsko Savezno vijeće dalo je "zeleno svjetlo" pilot projektu koji će se odnositi na pet godina - od 2005. do 2010. godine.

Taj projekt poslužit će kao priprema za konačnu upotrebu u cijeloj Švicarskoj i obuhvaćat će putovnice koje u ugrađenom čipu imaju numeriranu sliku osobe, kao i podatke o njoj - otisak prstiju i šarenicu oka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od 11. rujna 2001. godine, SAD traži da za ulazak na njegov teritorij putovnice izdane nakon 26. listopada 2005. godine moraju sadržavati biometričke podatke.

Uobičajena putovnica koja se može iščitavati optički dijelit će se istodobno kada i nove putovnice. Putovnica s biometričkim podacima bit će podijeljena osobama koje to budu posebno tražile i koje namjeravaju ići u SAD nakon 26. listopada 2005. godine.

Istovremeno se saznaje da će Poljaci koji putuju u SAD po prvi puta moći proći preliminarnu imigracijsku kontrolu prije napuštanja Poljske, budući da su u varšavskoj zračnoj luci počeli raditi časnici američke Savezne i imigracijske službe.

SAD je pristao omogućiti usluge imigracijske kontrole Poljacima kako bi riješio problem onih kojima je odbijen ulazak u SAD nakon što su već prešli Atlantski ocean.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara