Svijetu prijeti smrtonosna upala pluća, jedan slučaj zabilježen u Sloveniji

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) je upozorila da svijetu prijeti tajanstvena upala pluća koja se počela širiti iz Azije prema drugim dijelovima svijeta.

Kanada, Kina, Hong Kong, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam su zabilježili slučajeve ove bolesti. "Taj sindrom, SARS, je sada prijetnja diljem svijeta," rekla je čelnica WHO-a Gro Harlem Brundtland. Dodala je da svijet treba zajednički raditi kako bi se pronašao uzrok, izliječilo bolesne i zaustavilo širenje.

Simptomi SARS-a su visoka temperatura, nedostatak zraka, izuzetno otežano disanje, groznica, suhi kašalj, kratak dah. 

WHO je, objavivši inače rijetko "hitno upozorenje za putovanja", upozorila da je u subotu u Frankfurtu izoliran jedan bolesni putnik nakon što je uklonjen iz zrakoplova koji je letio na liniji od New Yorka za Singapur.

Zdravstvene službe upozorile su bolnice u New Yorku da obrate pažnju na simptome misteriozne i smrtonosne atipične upale pluća za koju se vjeruje da ju je donio liječnik koji je u New York došao iz Singapura.

Taj se čovjek nalazi u karanteni u frankfurtskoj bolnici nakon što je u subotu, zajedno sa suputnicima, morao napustiti let New York-Singapur. Oko 155 ostalih putnika, koji su morali mijenjati zrakoplov ili ostati u Frankfurtu, stavljeni su u karantenu dok je ostalih 85 putnika i 20 članova posade nastavilo put prema Singapuru.

Umrlo najmanje 9 osoba, zaraženo 48

Najmanje 48 osoba u Hanoju zaraženo je atipičnom upalom pluća koja trenutačno hara jugoistočnom Azijom i Kanadom, doznaje se iz bolničkih izvora.

U francuskoj bolnici stanje je nepromijenjeno od subote - 31 oboljeli, ali je u bolnici Bach Mai zabilježeno 19 slučajeva, 8 više nego u nedjelju, od kojih je pet u kritičnom stanju.

Iako ju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) najprije stavila na popis zemalja pogođenih nepoznatom bolešću, u Indoneziji dosad nije zabilježen nijedan slučaj atipične pneumonije, pa je ta zemlja maknuta s popisa, izjavio je u ponedjeljak jedan dužnosnik WHO.

Stavljanje na popis uzrokovao je jedan sumnjiv slučaj, ali je istraga pokazala da nije riječ o tajanstvenoj zarazi, izjavio je član ekipe WHO u Džakarti Mark Brook.

Zdravstvene vlasti na Filipinima pozvale su svoje građane da odgode sva "nebitna putovanja" u zemlje jugoistočne Azije, no prema riječima filipinskih dužnosnika nema niti jednog prijavljenog slučaja "ozbiljnog akutnog respiratornog sindroma" (SARS) u toj zemlji. Dužnosnici su objavili da se kod 43-ogodišnjeg filipinskog biznismena koji je došao u kontakt sa SARS-om zaraženom osobom u Hanoju 11. ožujka, nisu pojavili simptomi zaraženosti te da će on kasnije tijekom dana biti pušten iz izolacije.

Prošloga tjedna WHO je primio izvješća o više od 150 novih sumnjivih slučajeva teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS), koji je nazvao "atipičnom upalom pluća čiji uzrok još nije utvrđen".

 Mada UN-ova zdravstvena agencija ne preporuča ograničenja putovanja, ipak savjetuje putnicima i posadama zrakoplova da poduzmu mjere predostrožnosti kako bi identificirali i pomogli onima koji su pod djelovanjem SARS-a, što se karakterizira jakom groznicom i respiratornim simptomima poput kašlja, kratkoće daha i poteškoća u disanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO poziva zrakoplovne prijevoznike da prevezu zaražene osobe u bolnicu na izolaciju i liječenje. Agencija ne poziva na ograničavanje nastavka putovanja zdravih putnika koji su bili na istom letu s bolesnim osobama.

I u Sloveniji jedan slučaj tajanstvene upale pluća?

I u Sloveniji je možda prisutan jedan slučaj tajanstvene upale pluća.

Kako je u nedjelju prenijela slovenska tiskovna agencija STA, na ljubljansku je infekcijsku kliniku u subotu primljena pacijentica s bolešću za koju se sumnja da bi mogla predstavljati spomenutu bolest koja se počela širiti iz jugoistočne Azije. Spomenuta pacijentica, za koju se ne spominju osobni podaci ili životna dob nekoliko je zadnjih tjedana provela i Vijetnamu, a oboljela je po povratku u Sloveniju.

Ministar zdravstva Dušan Keber izjavio je da do sada izvršeni testovi na bolesnici ne govore da je riječ o nekoj od poznatih bolesti, što potiče dodatnu sumnju da bi se moglo raditi o spomenutoj bolesti. Ministarstvo zdravstva po njegovim je riječima već tijekom dana donijelo odgovarajuće mjere zaštite, a za oko 10 osoba koje su sa spomenutom bile u doticaju preporučeno je da ostanu kod kuće.

Za širenje spomenute bolesti potreban je bliski kontakt sa zaraženom osobom, tako da se i u slučaju da se zaista o njoj radi ne očekuje da bi se atipična upala pluća iz jugoistočne Azije mogla brzo širiti, pojasnio je Keber za STA.


U hrvatskim zračnim lukama nadzor putnika

Ministarstvo zdravstva RH od nedjelje ujutro je u hrvatskim zračnim lukama uvelo pojačani nadzor putnika koji dolaze iz država u kojima su se pojavili simptomi smrtonosne atipične upale pluća, čiji uzročnik za sada nije poznat.

Granične sanitarne inspekcije obavljaju pojačane kontrole putnika, posebice u zagrebačkoj zračnoj luci, a u slučaju otkrivanja bolesnika sa simptoma te bolesti organiziran je prihvat u zaraznim bolničkim odjelima, izjavio je večeras Hini pomoćnik ministra zdravstva Ivo Afrić.

Dodao je da sanitarne inspekcije pregledavaju putnike koji su preko europskih država doputovali iz Kanade, Kine, Hong Konga, Indonezije, Filipina, Singapura, Tajlanda i Vijetnama, gdje su prijavljeni slučajevi te bolesti.

Afrić je za sutra najavio sastanak preventivnog zdravstvenog stožera koji će pokušati dobiti šire informacije o toj bolesti te, ovisno o potrebi, poduzeti odgovarajuće mjere.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara