Svinjska gripa: U Meksiku mutirao virus, zaražena djevojčica

Svinjska gripa: U Meksiku mutirao virus, zaražena djevojčica

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

U MEKSIKU je u jedne djevojčice potvrđena prva mutacija virusa svinjske gripe. Prema informacijama koje prenose strani mediji, djevojčica je prije dva mjeseca liječena od virusne zaraze dišnih puteva, a nakon toga je zbog teškog oblika upale pluća zadržana u bolnici. Djevojčica se nakon jake upale pluća počela oporavljati, prenio je meksički ministar zdravstva Jose Angel Cordova koji je dodao da je slučaj djevojčice prva potvrđena mutacija virusa A H1N1, dok sumnja na isti virus postoji u još 423 slučaja u Meksiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svim osobama u kojih postoji veća opasnost od zaraze, ministar Cordova je savjetovao cijepljenje. Prema njegovim riječima, virus svinjske gripe vrlo lako mutira, a zaraza novim virusom može imati "zaista ozbiljne posljedice".

Svinjska gripa je izbila prije gotovo godinu dana upravo u Meksiku, gdje je od posljedica zaraze preminulo 1.088 ljudi. Prema informacijama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je od svinjske gripe preminulo 16.000 ljudi. Premda se smatra da je vrhunac pandemije prošao, u nekim afričkim zemljama raste broj zaraženih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara