Svinjska kuga u Slavoniji, eutanazirano 19 svinja

Svinjska kuga u Slavoniji, eutanazirano 19 svinja

MINISTARSTVO poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva u srijedu je objavilo priopćenje kako je u dva obiteljska gospodarstva u Borovu i Vukovaru laboratorijskim pretragama utvrđena klasična svinjska kuga kod domaćih svinja.

Kako Index doznaje od glasnogovornika ministarstva Mladena Pavića, do četvrtka u podne izvršena je eutanazija 19 svinja u tri obiteljska domaćinstva, pri čemu će vlasnici oboljelih svinja dobiti odštetu za eutaniziranje istih po tržišnoj cijeni.

"Pri pojavi svinjske kuge nema konkretne opasnosti po ljude, budući se radi o bolesti od koje oboljevaju isključivo domaće i divlje svinje. Najveća je šteta u tomu što se bolest prenosi izrazito velikom brzinom, primjerice putem vjetra, odjeće, obuće i slično, te na taj način izaziva velike gospodarske štete." - za Index je objasnio glasnogovornik Pavić.

Uzorci uginulih svinja iz navedenih dvorišta poslani su u Hrvatski veterinarski institut na dijagnostiku. U tijeku je utvrđivanje svih kontaktnih gospodarstava te provođenje epizootiološkog istraživanja u cilju utvrđivanja izvora infekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sumnja o pojavi svinjske kuge pojavila se prije dva dana, a službenu smo potvrdu iz laboratorija dobili jučer. Trenutno je zabranjen promet svih životinja u krugu od 10 kilometara, pri čemu su vlasnici svinja obvezni na ulazu u mjesta gdje su iste smještene postaviti dezinfekcijske barijere. Zabranjeno je hraniti životinje napojem, odnosno ostacima ljudske hrane te klati za osobne potrebe." - kazao nam je gospodin Pavić, dodavši kako će sve zabrane trajati najmanje 30 dana od zadnjeg slučaja pojave svinjske kuge.

Od pet svinja u Vukovaru dvije su uginule, a od 13 iz Borova uginulo ih je šest.

Promet životinja trenutno je zabranjen na području gradova i općina Vukovar, Borovo, Trpinja, Nuštar, Bogdanovci, Negoslavci, Tompojevci, Markušica, Erdut te Stari Jankovci.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara