Svjedok: Blaškić u Kordićevoj Busovači nije predstavljao ništa

MUSLIMAN iz Busovače zaštićena identiteta posvjedočio je u srijedu u Haagu u žalbenoj raspravi u predmetu "Blaškić" da je na području Busovače punu vojnu i civilnu kontrolu imao potpredsjednik tadašnje hrvatske zajednice HercegBosne Dario Kordić, dok bivši zapovjednik Operativne zone Središnja Bosna Tihomir Blaškić nije imao nikakvog utjecaja.

Blaškić je prvostupanjskom presudom proglašen krivim i za napade na civile i za zlostavljanja zatočenika na području Busovače.

Kordić je imao "apsolutnu vojnu i političku vlast" u Busovači kazao je svjedok BA-4, kojeg su hrvatske snage, nakon što su mu početkom 1993. spalile kuću, držale zatočene u logoru Kaonik.

"Što je Tihomir Blaškić predstavljao u Busovači?", upitao je njegov branitelj Anto Nobilo svjedoka.

"Ama baš ništa", odgovorio je svjedok BA-4.

On je na pitanje obrane, pojasnio kako je linija zapovijedanja u Busovači išla od nižih jednica, uključivši vojnu policiju HVO-a, preko tadašnjeg pomoćnika za SIS Ante Sliškovića izravno do Kordića. Njih su dvojica u Busovači bili poznati kao "ban" i "Bog".

Sve jedinice, od vojne policije HVO-a do interventnih i regularnih jedinica HVO-a, bile su pod izravnom kontrolom Sliškovića i Kordića, rekao je svjedok nazivajući ih zlikovcima i odgovornima za progon muslimanskog stanovništva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedok je opisao kako su noćne pohode maltretiranja muslimanskog življa po Busavači provodile jedinice pod nadzorom Sliškovića i Kordića, te da je pred svojom bivšom kućom, dok se iz nje spašavao, vidio automobil Kordićeva brata.

Posvjedočio je kako su mu batinaši, dok su ga zlostavljali u logoru Kaonik, isporučivali pozdrave od Sliškovića i jednog od zapovjednika vojne policije HVO-a Vlade Ćosića.

Svjedok je opisao i kako je jednom prilikom čuo upravitelja Kaonika Zlatka Aleksovskog kako odbija predati zatočenike jer na pisanom zahtjevu nije bilo ni Kordićevog ni Sliškovićevog potpisa.

On je rekao kako su se u zatočeništvu prema njemu, za razliku od pripadnika HVO-a iz Busovače, oni iz Viteza korektno odnosili.

U Vitezu je bilo smješteno Blaškićevo zapovjedništvo.

U četvrtak se, izvođenjem novog svjedoka obrane, nastavlja rasprava pred Žalbenim vijećem Haškog suda o nova 73 dokaza obrane.

Prvostupanjsko vijeće Blaškića je 3. ožujka 2000. proglasilo krivim i osudilo na 45 godina zatvora za ratne zločine počinjene u Lašvanskoj dolini od polovice 1992. do 1994., od kojih je najteži pokolj muslimana u selu Ahmići u travnju 1993. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara