Svjedok policajac tereti Rožića za podmetanje eksplozija u Lici

POLICIJSKI službenik Stipo Novaković (41), prvi je od dosadašnjih desetak svjedoka koji je optuženog Ivicu Rožića povezao s podmetanjem eksplozija u kojima je u Lici od 1996. do 1998. poginulo pet srpskih povratnika, a više ih je ranjeno.

Novaković je na zagrebačkom Županijskom sudu danas svjedočio o akciji "Velebit 2" koja je 1999., nakon serije eksplozija u kojima je stradao veći broj ljudi, provedena na zahtjev tadašnjeg državnog vrha kako bi se omogućio siguran povratak izbjeglih Srba.

Novaković je na sudu izjavio da mu je gospićki policajac Ivan Tomljenović rekao kako je većinu tzv. mina iznenađenja postavio optuženi Rožić. Kazao je da su na temelju informacija koje je Tomljenović dobio od Rožića idućeg dana ispred kuće u Medaku i na pravoslavnom groblju u Straškovu Selu pronašli dvije mine.

Po Novakovićevim riječima, Tomljenović je uspio nagovoriti Rožića da preda minsko eksplozivna sredstva, a nakon dojave u selu Jasikovac kraj Gospića u kući i bunaru pronašli su 60-tak ručnih bombi i više desetaka raznih mina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na povratku u Gospić Novakovića je, kako tvrdi, presreo Rožić, tada časnik SIS-a, koji mu je detaljno ispričao kako je upravo on postavio sve mine iznenađenja na ličkom području, dok je za neke druge slučajeve rekao da su to učinili "njegovi učenici".

Novaković je kazao da je s Rožićem prvi put razgovarao 1997., nakon što je u splitskom tjedniku "Feral Tribune" objavljen razgovor s haškim svjedokom Milanom Levarom koji je između ostalih i Rožića optužio za ubojstva srpskih civila 1991. Rožić mu je tada, tvrdi Novaković, rekao da će likvidirati Levara "kad dobije zeleno svijetlo".

Suđenje se nastavlja idućeg tjedna svjedočenjem policajca Tomljenovića.

Rožića, zvanog "bijeli vuk", tereti se da je od 1996. do 1998. postavio 14 tzv. mina iznenađenja pod kuće, staje, u dvorištima i na polja srpskih povratnika pri čemu je poginulo pet osoba, a više ih je teško ranjeno.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara