Svjedok protiv Miloševića o povlaštenosti Srba prije rata

NA HAAŠKOM suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću optužba je u srijedu izvela svjedoka Mustafu Hrustanovića koji je govorio o srpskom zauzimanju Bijeljine u travnju 1992., zločinima paravojnih snaga, kao i o povlaštenom položaju Srba prije rata.

Optužba je u materijalne dokaze uvela dvije pisane izjave svjedoka Hrustanovića prema pravilu 92.bis, te je nakon iznošenja kratkog sažetka tih izjava on prepušten protuispitivanju Miloševića.

Hrustanović, koji je do srpske okupacije bio financijski direktor bijeljinske tvrtke Zenit, govorio je napadu na Bijeljinu i ubojstvima oko 40 Bošnjaka u proljeće 1992. od ruku "arkanovca" i specijalaca "kapetana Dragana".

Svjedok je govorio i nerazmjernoj dominaciji Srba na svim važnim položajima u Bijeljini u godinama prije rata. Pogoršanje položaja za Bošnjake je počelo nakon smrti Josipa Broza Tita 1980., rekao je Hrustanović, dodajući kako su Srbi postupno preuzeli gotovo sve važnije političke i privredne funkcije u gradu u kojem je živjelo 50 posto Bošnjaka.

Optuženi Milošević pobijao je takve navode svjedoka i ispitivao ga o njegovom boravku u zarobljeništvu, te o obiteljskoj aferi s prenošenjem vlasništva kuće na ljubavnika njegove snahe - Srbina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rekao je da svjedoku neće postavljati pitanja o ratnim događajima u Bijeljini jer se o njima već govorili drugi svjedoci.

Predsjedavajući sudac Richard May pozdravio je taj postupak Miloševića kao "doprinos uštedi vremena" i preporučio mu da tako radi i s drugim svjedocima.

U prijepodnevnom dijelu rada dovršeno je ispitivanje zaštićenog svjedoka optužbe koje se u cijelosti odvijalo na sjednici zatvorenoj za javnost.(Hina) dh ps

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara