SVJETSKA PREMIJERA POSMRTNOG DJELA LUCIANA BERIA U PARIZU

Posmrtno djelo "Stanze" talijanskog skladatelja Luciana Beria, preminulog u svibnju 2003., premijerno je u četvrtak navečer izveo Pariški orkestar pod ravnanjem Nijemca Christopha Eschenbacha.

Skladateljeva je udovica sjedila u prvom redu pariškog Theatre Mogador, a do nje su bili francuski skladatelj i dirigent Pierre Boulez te arhitekt Renzo Piano kojemu su "Stanze" i posvećene i koji je prije same izvedbe kratko govorio o Lucianu Beriu, "graditelju nemogućeg".

Partituru duga 25 minuta za bariton, tri muška zbora (smještena na različitim mjestima na pozornici) i orkestar, rađena po narudžbi Pariškog orkestra, obilježava stanovita turobnost, jer je nastajala i dovršena je u vrijeme kad je autor bio bolestan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst koji pjeva bariton (Nijemac Dietrich Henschel) razumljiv je slušatelju zahvaljujući ujedinjenoj i slogovnoj intonaciji. Tri muška zbora imaju zadaću pojačati zvučnost riječi u kojima su neki slogovi rastavljeni.

Raspored orkestra u trima podjednakim skupinama s tri udaraljkaša i tri saksofonista također je osebujan i pojačava, kao i gromoglasnost zborova, dojam o stapanju "Stanze" s prostorom koje će se mijenjati ovisno o mjestu izvedbe djela.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara