Svjetske agencije o izborima u Hrvatskoj

SVJETSKE agencije u ponedjeljak prenose vijesti o raspisivanju izbora u Hrvatskoj, ističući da će na četvrtim općim izborima otkako je Hrvatska proglasila nezavisnost, birači birati između dviju najvećih stranaka SDP-a i HDZ-a.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić objavio je u ponedjeljak na državnoj televiziji da će Hrvatska 23. studenoga održati opće izbore, "kada će građani birati vladu od koje se očekuje da ubrza" put Hrvatske prema Europskoj uniji, piše novinar britanske novinske agencije Reuters. Dodao je da Mesić poziva birače da iziđu na izbore.

Reuters podsjeća da će Hrvatska potkraj studenoga četvrti put izaći na opće izbore otkako je 1991. godine postala nezavisna država. Na ovim će izborima, navodi britanska agencija, snage odmjeriti sadašnja vladajuća koalicija lijevog centra i više nacionalistički konzervativni blok, koji predvodi HDZ.

Reuters također navodi da nedavna ispitivanja javnog mišljenja pokazuju veliku podijeljenost biračkog tijela u Hrvatskoj, a promatrači, prema pisanju britanske agencije, smatraju da bi i jedna i druga strana koaliranjem mogle osigurati parlamentarnu većinu.

U središtu predizborne kampanje u Hrvatskoj ovaj će put biti integracija Hrvatske u EU, te pitanje odbjeglog generala Ante Gotovine, odnosno suradnja Zagreba i Haaga, piše francuska novinska agencija France presse (AFP).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

AFP podsjeća na probleme u suradnji Zagreba i Haaga, a posebnu pažnju pridaje i odluci koju je u petak, posljednjeg dana rada u dosadašnjem sazivu, donio Hrvatski sabor a prema kojoj hrvatska Vlada mora sve relevantne dokumente predati odvjetnicima generala Gotovine.

Francuska agencija također ističe da će hrvatski birači birati između dviju strana - glavne stranke vladajuće koalicije SDP-a i "nacionalističkog HDZ-a".

Slovenska novinska agencija STA u svojoj vijesti o raspisivanju izbora u Hrvatskoj navodi da će u skladu s izbornim zakonom pripadnici nacionalnih manjina imati pravo izabrati osam zastupnika u posebnoj izbornoj jedinici koja obuhvaća cijelo područje Hrvatske.

Nakon sljedećih izbora, navodi STA, u novom sazivu Sabora prvi će puta biti zastupljena i slovenska manjina u Hrvatskoj. Izborni zakon, prihvaćen u travnju ove godine, određuje da manjine koje su nastale raspadom bivše SFRJ - Slovenci, Bošnjaci, Makedonci, Crnogorci i Albanci - imaju pravo na jednog zajedničkog predstavnika, podsjeća STA.

Njemačka novinska agencija dpa ističe da je hrvatski predsjednik u svom televizijskom obraćanju pozvao birače da izađu na izbore. Agencija također navodi da je vlada socijaldemokratskog premijera Ivice Račana tijekom svog mandata pokrenula mnogobrojne reforme u gospodarstvu i pravosuđu, kao i bitne promjene vezane uz manjinska prava, te zabilježila bitan napredak u približavanju Hrvatske Europskoj uniji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara