SVJETSKE AGENCIJE O PAPINOM BORAVKU U HRVATSKOJ

Svjetske agencije i drugi mediji popratili su i četvrti dan boravka Pape Ivana Pavla Drugog u Hrvatskoj.

Agencije prenose kako je Papa Ivan Pavao Drugi u nedjelju održao misu u Rijeci pred oko više od 100.000 vjernika iz Hrvatske i drugih zemalja - Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije. Agencija France Presse javila je da se na misi na otvorenom u Rijeci okupilo više od 120.000 vjernika.

Agencije izvješćuju kako je Papa govorio o važnosti obiteljskih vrijednosti.

Agencija Reuters ističe da je Sveti otac od početka posjeta Hrvatskoj propovjedao pomirenje, ali je u nedjelju na misi u Rijeci naglasak stavio na tradicionalne obiteljske vrijednosti podsjećajući da "brak i obitelj predstavljaju jednu od najvrijednijih ljudskih vrijednosti".

Kako ocjenjuje Reuters, to je jasno ponavljanje njegovog protivljenja homoseksualnim brakovima.

Misa je, kako prenosi AFP, bila na temu obitelji - "putu Crkve i

naroda" - na zahtjev hrvatske episkopalne zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Agencije su prenijele i poziv monsinjora Ivana Devčića, riječkog nadbiskupa, koji je pozvao je Papu da "prati Hrvatsku na njezinom putu u EU".

Agencije France Presse i Reuters javile su da se Sveti otac držao dobro, iako je djelovao umorno na temperaturi od oko 35 stupnjeva Celzijusa. Prema Reutersu, Papa je, iako je s vremena na vrijeme djelovao dosta umorno, čitao propovjedi na jasnom i razumljivom hrvatskom jeziku.

Reuters podsjeća da će Papa završiti pastoralni pohod Hrvatskoj u ponedjeljak, a da ga 22. lipnja očekuje posjet Bosni i Hercegovini.

Televizijska postaja RAI prenosila je izravno misu u Rijeci, a CNN se uključivao na trenutke. CNN je također prenio kako je ovo prvi put da Sveti otac obilježava blagdan Duhova izvan Vatikana.

Agencija Deutsche Presse (DPA) je prenijela da je na misi u Rijeci bio i hrvatski premijer Ivica Račan koji bi se s Papom trebao sastati u nedjelju poslije podne.

Agencije DPA također ističe da je 83-godišnji Sveti otac doputovao u četvrtak na svoje stoto putovanje u inozemstvo i treće u Hrvatsku otkako je postala neovisna 1991. godine.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara