Svjetske agencije o papinu putovanju u Hrvatsku

ZA ODREDIŠTE 100. po redu pastoralnog putovanja, papa Ivan Pavao II. odabrao je Hrvatsku, u koju u četvrtak stiže treći put zaredom u svome pontifikatu, pišu svjetske agencije najavljujući njegov dolazak.

Donoseći gospodarske, zemljopisne i ekonomske podatke, agencije nabrajaju gradove i program Papina posjeta te napominju da je RH većinska katolička zemlja: 80 posto za američki Associated Press i njemački dpa, te 87,83 posto za francuski AFP i 88,6 posto za britanski Reuters.

"Zahvaljujući općoj potpori Svetog Oca bivšim komunističkim državama u njihovoj želji za pristup EU", Hrvatska u posjetu Ivana Pavla II. vidi svoje šanse za ubrzanje pristupa Europskoj uniji (EU), piše dpa u tekstu posvećenom hrvatskim aspiracijama za EU.

"Prema političkim analitičarima, vlada vjeruje da ako tako moralna figura kakav je Papa iskaže potporu dok je u Hrvatskoj, ta će zemlja imati bolje izglede", za svoje "težnje pristupa EU", piše dpa.

To "bi bilo viđeno kao priznanje Hrvatskoj u provedbi reformi i rješavanju pitanja" poput suradnje s Međunarodnim kazenim sudom u Den Haagu, prenosi dpa. Bivši komunist, premijer Ivica Račan "nada se da će sastanak sa Svetim Ocem pokazati ljudima koji će susret pratiti putem televizije da on poštuje katoličke vrijednosti", dodaje dpa i kaže da Račan "računa time kupiti neke od katoličkih glasova" za skorašnje parlamentarne izbore.

Hrvati bi ponovno mogli čuti poziv na etničku toleranciju, na koegzistenciju i poštivanje svih etničkih skupina, koji su već čuli za prethodna dva Papina posjeta Hrvatskoj, ističe pak Reuters.

Papina ekumenska poruka nije godila svakom hrvatskom uhu, piše Reuters citirajući potpredsjednika vlade Gorana Granića, ali i ocjenu riječkog Novog lista da Papa možda dolazi u Hrvatsku ne bi li joj pružio i "drugu šansu da slijedi njegove riječi".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reuters se poslužio podacima iz najnovijeg broja hrvatskog tjednika Globus prema kojima bi stajališta većine Hrvata o pobačaju i eutanaziji, te stavljanje nacionalnih osjećaja i rase ispred vjere, razočarala Vatikan.

France presse navodi da će troškovi boravka Svetoga Oca premašiti iznos od 30 miljuna eura, koliko je stajao prošli papin posjet Hrvatskoj (1998.). AFP donosi i priču o đakovačkoj katedrali, neraskidivo vezanoj uz "jednu od najvećih ličnosti katoličke crkve u Hrvatskoj", biskupa Josipa Jurja Stossmayera, "zagovornika zajednice južnoslavenskih naroda" koji je držao "da su podjele između Hrvata i Srba poticali Habsburgovci i Mađari".

Beatifikacija hrvatske redovnice Marije Petković privući će "nedvojbeno" najviše vjernika u Dubrovnik, turističko odredište koje bi dolaskom Pape početkom ljeta trebalo dobiti na ugledu, piše nadalje AFP dok za Osijek navodi da je u blizini Srbije te citira riječi nadbiskupa zagrebačkog Josipa Bozanića da je najistočnija dioceza Đakovo-Srijem na granici s pravoslavnim svijetom te će "u Osijeku pitanje ekumenizma biti vrlo važno".

Američki AP u svome tekstu upozorava na snažne nacionalne osjećaje "rimkatoličkog bastiona Balkana", kako naziva Hrvatsku koja je "na kritičnoj prekretnici" i zato joj Vatikan želi pomoći "da se ne izgubi" danas kad "nacionalni osjećaji bujaju" a leaderi se bore da ružnu prošlost ostave za sobom i pripreme državu za članstvo u EU.

AP pojašnjava da se ratni veterani protive izručenju za ratni zločin osumnjičenih heroja Domovinskog rata Haškom sudu i da se strahuje od povratka nacionalista na vlast na jesenskim izborima.

Citira i riječi profesorice Mirjane Krizmanić da je crkva "veliki izvor nacionalizma", "napose među lokalnim svećenstvom" te ocjenu čelnice HNS-a Vesne Pusić da Hrvatskoj prijeti opasnost "da krene unazad umjesto prema naprijed".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara