Svjetske sile osudile sjevernokorejski nuklearni pokus

Svjetske sile osudile sjevernokorejski nuklearni pokus

Foto: Hina

SVJETSKE sile osudile su današnje sjevernokorejsko testiranje hidrogenske naprave ocijenivši da taj potez ugrožava sigurnost regije i predstavlja kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond u poruci na Twitteru kazao je kako je taj čin Sjeverne Koreje "provokacija koju osuđuje bez ikakvih rezervi" i "ozbiljno kršenje" rezolucija UN-a.

Obnova pregovora

Hammond je rekao da se i Britanija i Kina protive sjevernokorejskom testiranju minijaturne hidrogenske naprave i da podupiru obnovu takozvanih šesterostranih pregovora o razoružanju.

Hammond koji je u Pekingu u dvodnevnom posjetu razgovarao je s novinarima nakon susreta s kineskim dužnosnicima.

On je kazao da su Britanija i Kina podjednako odlučne da se mora postići stabilnost korejskog poluotoka i da se sankcije protiv Sjeverne Koreje moraju pojačati.

Japanski premijer Shinzo Abe ocijenio je da testiranje predstavlja "ozbiljnu prijetnju sigurnosti" Japana.

"Mi to apsolutno ne možemo tolerirati", kazao je poručivši da će Tokio poduzeti "odlučne mjere" protiv Pjongjanga i koordinirati ih s drugim državama SAD-om, Južnom Korejom, Kinom i Rusijom kako bi se suprotstavili tom ozbiljnom izazovu u zaustavljanju širenja nuklearnog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziv na snažnu reakciju

Francuska je "osudila" pokus hidrogenskom bombom opisujući ga kao "neprihvatljivo kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti" UN-a te "poziva na snažnu reakciju međunarodne zajednice", objavila je u srijedu Elizejska palača.

"U očekivnju potvrde indikacija o nuklearnom pokusu u Sj. Koreji, Francuska osuđuje to neprihvatljivo kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti i poziva na snažnu reakciju međunarodne zajednice", piše u priopćenju ureda predsjednika objavljenom u srijedu ujutro.

SAD je obećao odgovoriti na sve "provokacije" Sj. Koreje iako nije u stanju potvrditi je li ta zemlja doista izvela pokus hidrogenskom bombom kao što tvrdi.

"Upozoreni smo da je došlo do seizmičke aktivnosti na korejskom poluotoku, blizu sjevernokorejskog centra za nuklearne pokuse", izjavio je glasnogovornik Nacionalnog vijeća sigurnosti Bijele kuće Ned Price u priopćenju objavljenom u noći s utorka na srijedu.

"Nadziremo i nastavljamo procjenjivati u uskoj suradnji s našim regionalnim partnerima", kazao je on.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara