Svjetski čelnici osudili otmicu u Rusiji

BROJNI i svjetski čelnici osudili su u petak otmicu više stotina djece i odraslih u školi u Beslanu, u ruskoj kavkaskoj republici Sjevernoj Osetiji u kojoj je poginulo više od stotinu, a ranjeno je preko 600 osoba, javljaju svjetske agencije.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan "užasnut" je zbog gubitka brojnih ljudskih života.

Otmica je "barbarski teroristički čin" i "tragedija za koju su nedvojbeno odgovorni teroristi", priopćio je američki State Department. Predsjednik George Bush rekao je da je otmica "još jedan tamni podsjetnik" na terorističke taktike.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder pozvao je na "borbu protiv terorizma gdje god da se pojavi", dodavši kako su "teroristi, ljudi bez savjesti, pokušali ubijanjem postići političke ciljeve koji su zapravo izgubili to obilježje".

Britanski premijer Tony Blair revoltiran je akcijom čečenskih separatista. "Teško je izraziti ogorčenje nehumanošću terorista pripravnih da djecu i njihove roditelje izlože takvim patnjama", napisao je Blair u pismu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Papa Ivan Pavao II. "duboko je ožalošćen" vijestima o otmici i moli za žrtve i ranjene, priopćio je Vatikan, napomenuvši da se Papa stalno informirao o tijeku talačke krize.

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi istaknuo je da je "pokolj nedužnih osoba zlo te prezira vrijedan barbarski čin", a "činjenica da su neki otmičari hladno ubijali djecu jednostavno je strašna". Dodao je da Komisija "žali da se kriza nije mogla riješiti mirno, za što se nikog ne može optužiti osim počinitelje tog užasnog zločina".

Švedski premijer Goeran Person izjavio je za javni radio da otmica "na jeziv način podsjeća da živimo u vremenu kada su teroristi spremni da učine najgore".

Španjolska je izjavila da "suosjeća s taocima u školi u Beslanu" i poželjela je da taj "strašni događaj" ima što manju ljudsku cijenu, ističući da "odlučno osuđuje" takve terorističke akcije.

Šef izraelske diplomacije Sylvan Shalom osudio je "barbarski terorizam" koji je pogodio Rusiju i usporedio Beslan s Beershebom, izraelskim gradom u kojemu se u utorak dogodio dvostruki samoubilački palestinski atentat.

Otmicu u školi u Beslanu osudili su i Francuska, Portugal i Italija te Nizozemska kao predsjedavajuća zemlja EU.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara