Svjetski dan borbe protiv smrtne kazne: Atavizam civilizacijskog razvoja prisutan u još 58 zemalja

Svjetski dan borbe protiv smrtne kazne: Atavizam civilizacijskog razvoja prisutan u još 58 zemalja

Foto: Ilustracija

POVODOM Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne Europska unija i Vijeće Europe pozvali su na ukidanje najtežeg oblika kažnjavanja koji ne pripada današnjem stupnju civilizacijskog razvoja.

"Smrtnu kaznu smatramo nehumanom i ona predstavlja povredu ljudskog dostojanstva", navodi se u njihovoj poruci. Na području 27 zemalja članica EU-a te Vijeća Europe, kojem pripada 47 zemalja, od 1997. nije izvršena nijedna smrtna kazna. Upravo je nepostojanje smrtne kazne jedan od preduvjeta članstva u Vijeću Europe.

Bjelorusija trn u oku EU-a

U posebnom fokusu ovih EU-a i Vijeća Europe našla se Bjelorusija, kao jedina zemlja u kojoj se smrtna kazna još uvijek primjenjuje. "I dalje osuđujemo primjenu smrtne kazne u Bjelorusiji i pozivamo ju da uvede moratorij s vizijom njezina ukidanja", poručile su ove dvije institucije. Prema podacima Amnesty Internationala u Bjelorusiji je u posljednjih 20 godina pogubljeno oko 400 osoba. Još okrutnije zvuči činjenica da se zatočenike o tome obavještava tek nekoliko minuta prije izvršenja same kazne.

Naglašeno je kako je iskustvo pokazalo da ta "kazna nema za posljedicu smanjenje broja najtežih kaznenih djela niti donosi osjećaj pravde žrtvama takvih zločina, a u slučaju pravosudne pogreške izvršena kazna rezultira nepovratnim gubitkom ljudskog života".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alarmantne brojke

Smrtna kazna legalna je u još 58 zemalja na svijetu, ali je, nasreću, sve manji broj uistinu i primjenjuje. Amnesty International raspolaže podacima o tisućama pogubljenja u 23 zemlje u 2010. godini, a krajem prošle godine najmanje je 17.800 osoba širom svijeta čekalo na izvršenje smrtne kazne.

Najviše likvidacija na godišnjoj razini izvede su u Kini, a crnu listu nastavljaju Iran, Sjeverna Koreja i Jemen, a ni SAD se nema s čime pohvaliti. Dvije trećina saveznih država još uvijek prakticira smrtnu kaznu, a najskloniji joj je Texas, u kojem je u zadnjih desetak godina pogubljeno 236 osoba.

Smrtna kazna - atavizam mračne prošlosti

Svoj obol borbi protiv ovog atavizma civilizacijskog razvoja dao je i UN, koji je nedavno usvojio rezoluciju s prijedlogom svjetskog moratorija na smrtne kazne s idejom njenog stalnog ukidanja na globalnoj razini. Međunarodne udruge za zaštitu ljudskih prava nadaju se da bi arapsko proljeće moglo otvoriti vrata ukidanju smrtnih kazni u tom dijelu svijeta, a i Kina je već pokazala znakove dobre volje i smanjila broj kaznenih djela za koje se može izreći smrtna kazna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara