SVJETSKI GOSPODARSKI FORUM POČINJE U ČETVRTAK U DAVOSU

Šefovi vlada i velikih tvrtki okupit će se od 23. do 28. siječnja na Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom Davosu u atmosferi obilježenoj geopolitičkim brigama i krizom velikih svjetskih gospodarstava.

Svjetski gospodarski forum u Davosu narastao je tijekom godina od jednostavnog kluba europskih managera do mjesta susreta i izmjena mišljenja između političkih i gospodarskih dužnosnika, medijskih magnata i eksperata.

Recept je jednostavan i dokazan: oko 2.000 sudionika, od kojih oko 60 posto direktora velikih tvrtki, 15 posto znanstvenika i intelektualaca i 15 posto političkih čelnika. Ove godina na sastanku će biti nazočno i 27 vjerskih dužnosnika. Žene čine samo 12 posto sudionika skupa kojeg prati i gotovo 300 novinara.

Jedan od glavnih uzvanika na ovogodišnjem susretu u Davosu bit će američki državni tajnik Colin Powell, koji će predvoditi američko izaslanstvo u kojem će biti i ministar pravosuđa John Ashcroft i državni tajnik za trgovinu Donald Evans. Latinsku Ameriku predstavljat će, izemđu ostalih, novi predsjednik Brazila Luiz Inacio Lula da Silva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedna četvrtina sudionika dolazi iz zemalja u razvoju, 30 posto iz Sjeverne Amerike i 40 posto iz Europe.

Prva stvar koju tradiocionalno čine sudionici foruma je da ´očitaju puls´ svjetskog gospodarstva. Ali sudionici Foruma s velikom pažnjom prate i glavne svjetske političke teme. Na ovogodišnjem 33. sastanku, središnje teme više od 270 seminara i predavanja bit će teroristička prijetnja i opasnost od rata s Irakom.

Švicarski tisak govori i o drakonskim mjerama koje će Davos štititi od terorizma i demonstracija. To je ´najveći siugrnosni sustav ikada uspostvaljen u mirnodopsko vrijeme u Švicarskoj´, navodi švicarski tisak. Po prvi će puta ove godine svaki zrakoplov koji bez dozvole uđe u zračni prostor iznad Davosa biti srušen.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara