Svjetski turisti ove godine umjesto u Hrvatsku, odlaze u Kinu

Svjetski turisti ove godine umjesto u Hrvatsku, odlaze u Kinu

"AKO JE 2005. bila godina Hrvatske, ovo je godina Kine" - smatra Don George urednik svjetskog turističkog vodiča Lonely Planet. Po njegovu mišljenju naša zemlja zabilježila je svoj turistički vrhunac, a sada je najmnogoljudnija zemlja na svijetu na vrhu ljestvice zemalja koje bilježe rast.

Predviđanja se temelje na izvještajima 500-njak turističkih novinara i urednika, turista i internet anketa.

"Šangaj će postati drugi New York, grad koji će postati kulturni i poslovni centar regije. I više od toga - Peking i Hong Kong. Sve je više mogućnosti za posjetiti ih, svaki mjesec, čini se, tamo niču novi hoteli, svake godine turistička infrastruktura je sofisticiranija" - izjavio je George za USA Today.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hit destinacija za američke turiste bit će Argentina. Na top ljestvici poželjnih turističkih destinacija su i Brazil te baltičke zemlje. Nakon izlaska iz ekonomskog kolapsa, Argentina ima ogromne turističke potencijale, kaže George. Spektakularne prirodne ljepote, bogata kultura i puno atraktivnih sadržaja, njeni su veliki aduti.

Na novinarski upit koje još zemlje mogu očekivati turistički rast, urednik Lonely Planeta odgovara da je Hrvatska još uvijek na vrućoj top ljestvici. Područje Mediterana turistima je zanimljivo zbog kulturnog bogatsva, krajolika, kuhinje i niskih cijena, kaže George.

Predviđa da će Estonija biti zanimljiva Europljanima za kratke vikend odmore. Gradovi te zemlje, Litve i Latvije su svojevrsne inačice Praga. Ove zemlje imaju prekrasnu prirodu, bogatu povijest i gostoljubive stanovnike, kaže George.

Centralna i južna Amerika također će bilježiti turistički rast. Panama će biti sve popularnija. Mnogi turisti žele vidjeti Costa Ricu i Nikaragvu, i druge djelove Sjedinjenih Država kao što je Quebec City.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara