Svojstva GM biljaka zadržavaju se i nakon križanja

GENETSKI modificirane biljke prenose svojstva na sljedeće generacije i nakon križanja s ´prirodnim´ biljkama, tvrde američki znanstvenici.

Istraživanje obavljeno na Sveučilištu Sjeverna Karolina zabrinut će ekologe koji upozoravaju da križanjem genetski modificiranih biljaka s ostalima nastaje ´superkorov´ otporan na napade insekata i koji se vrlo brzo širi.

´Studija je pokazala da biljke s genetski izmijenjenim svojstvima nepovratno prenose gene na ostale biljke i zagađuju naše prirodno nasljeđe´, upozorio je predstavnik Greenpeacea Ben Alyffe.

U laboratorijskom pokusu križane su uljna repica genetski izmijenjena tako da proizvodi insekticid i njezina ´rođakinja´ iz prirode. Pet od jedanaest hibrida nastalih križanjem proizvodilo je insekticid u sličnim količinama kao i genetski izmijenjena biljka iz koje su nastali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Kad jednom u prirodu pustimo biljke s izmijenjenim genima, više nema povratka´, upozorava Alyffe.

Uljna repica je poseban problem zbog brzine oprašivanja, a početkom ove godine stručnjaci okupljeni u Kanadi izvijestili su da su biljke s genetski izmijenjenim svojstvima preplavile kanadske farme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara