Tadić: država mora tužbom osigurati poštivanje ugovora o privatizaciji primoštenskih hotela

Saborski zastupnik Hrvatske stranke prava (HSP) Tonči Tadić pozvao je danas Hrvatski fond za privatizaciju i ministra mora, turizma, prometa i razvitka Božidara Kalmetu, da sudskom tužbom prisile poduzeće "Diamant marinu", većinskog vlasnika "Primoštena d.d.", na poštivanje ugovora sklopljenog u kolovozu 2002. godine.

Tadić je to rekao na tiskovnoj konferenciji u Primoštenu, koju je sazvala Udruga malih dioničara tog primoštenskog poduzeća, čijih 300 članova ima danas tek nešto više od 5 posto dionica.

Tvrtka "Diamant marina", vlasnici koje su mađarski državljani Laszlo Kerekes i Tomas Vitezi, od Hrvatskog fonda za privatizaciju kupila je 66 posto dionica "Primoštena d.d." za 1,6 milijuna kuna, uz obvezu da u roku od tri godine u obnovu primoštenskih hotela "Slava", "Zora", "Raduča" i "Marina Lučica" uloži 15 milijuna eura. Većinski vlasnici ugovorom su se obvezali i da će u istom roku vratiti 70 milijuna kuna duga tog primoštenskog poduzeća.

U Udruzi malih dioničara tvrde da "obveze iz ugovora nisu izvršene, primoštenski hoteli nisu obnovljeni, potrošeno je tek oko 1,5 milijuna eura na uređenje marine Kremik i primoštenskog autokampa, a nekretnine su u međuvremenu opterećene dodatnim kreditima".

Po riječima Josipa Pažanina, predsjednika Udruge malih dioničara, tri godine nakon sklapanja ugovora, dakle već do kraja 2005., većinski će vlasnik moći raspolagati svim nekretninama u sastavu "Primoštena d.d.", a to su, uz turističke objekte, i brojne druge zgrade u Primoštenu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tvrdnje Laszla Kerekesa, koje su prenijeli neki listovi, kako hotele nije mogao obnavljati zbog nemogućnosti ishodovanja lokacijskih i građevinskih dozvola i nepostojanja prostorne regulative, u Udruzi malih dioničara odgovaraju kako niti jedna dozvola u razdoblju od potpisivanja ugovora nije ni zatražena, što potvrđuju dokumenti iz ureda Državne uprave u Šibeniku.

"Sa situacijom u Primoštenu upoznali smo sva nadležna tijela, čak i hrvatskog predsjednika, a od Hrvatskog fonda za privatizaciju zatražili smo raskid ugovora na štetu kupca i novu privatizaciju. Naši pokušaji traju pune dvije godine, no bez odjeka", rekao je Ante Gracin, tajnik Udruge.

"Pozivam Hrvatski fond da ne ide na sklapanje novog aneksa ugovora, kako je to nedavno najavio državni tajnik za turizam Zdenko Mičić, dok se u cijelosti ne raščisti stanje s postojećim ugovorom. Ako se utvrdi da je većinski vlasnik kršio ugovorne obveze, država svoje interese, kao i interese malih dioničara, mora zaštititi na sudu. Sve što se događa u Primoštenu jasno ukazuje na promašenost modela privatizacije u hrvatskom turizmu. Objekti su prodavani u bescjenje uz obvezu ulaganja većinskih vlasnika u njihovo uređenje, a to se u većini slučajeva nije dogodilo. HSP je upozoravao na neprihvatljivost takvog koncepta. Predlagali smo da nitko ne bi smio postati stvarnim vlasnikom dok ne ispoštuje obveze iz ugovora. Da je bilo tako, Kerekes danas ne bi raspolagao polovicom Primoštena ", rekao je Tadić.

(Hina)xzpod yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara