Tadić priziva pomirenje političkih snaga koje su vladale za vrijeme Miloševića i nakon njega

PRVI čovjek Demokratske stranke (DS) Boris Tadić ne odustaje od formiranja vlade Srbije, a danas je medijima u Srbiji odaslao poruku kako je toj zemlji potrebna socijalno odgovorna vlada, koja bi bila formirana na bazi "nacionalnog pomirenja". Precizirao je da je riječ o pomirenju političkih snaga koje su vodile Srbiju 90-tih godina, te onih koji su je vodili nakon 2000. godine, a u svrhu "budućnosti Srbije" trebalo bi se okupiti oko zajedničkih ciljeva.

Ciljevi buduće Srbije odnosno novoformirane vlade bili bi obrana integriteta zemlje, nova radna mjesta te istinita, a ne lažna nacionalna politika. Optimistično raspoloženi Tadić, najavio je danas kako će njegova lista "Za evropsku Srbiju" formirati vladu, a razlog za optimizam vidi u činjenici kako su Socijalistička partija Srbije i njegova lista dogovorili suradnju na lokalnom nivou, odnosno u nekim općinama. U skladu te objave, najavio je i pregovore sa socijalistima.

Motkama po glavi

Također, Tadić se osvrnuo je i na svog političkog oponenta iz Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunicu, koji je po najavama mnogih vrlo blizu formiranja vlade s radikalima i socijalistima. Naime, Tadić je komentirajući oštru retoriku i uvrede koje se mogu čuti i nakon izbora, istaknuo kako je vrlo dobro poznato što građani misle o njima dodajući kako su im poklonili mizeran broj glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"DSS je prekršila svoja predizborna obećanja jer je ta stranka govorila, s brutalnošću koja je nezapamćena na izborima u Srbiji, da su svi oni koji su potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju izdajnici koje treba "motkama utući", a sada ta stranka govori kako neće poništiti taj sporazum. Dobro je da ta stranka to kaže, ali je loše da se obmanjuje građane", rekao je Tadić čije riječi prenosi Radio televizija Srbije.

Pregovori Nikolić-Koštunica-Dačić

S druge pak strane, glasnogovornik Koštuničinog DSS-a Andrej Mladenović izjavio je kako skoro očekuje finalni dogovor o formiranju parlamentarne većine i najavio intenziviranje razgovora Koalicije DSS- NS, Koalicije SPS- PUPS- JS i Srpske radikalne stranke u narednim danima. Kako donosi Radiotelevizija Srbije pregovori Nikolić-Koštunica-Dačić danas su nastavljeni u središtu Srpske radikalne stranke, a osim nove vlade, pregovara se i o formiranju gradske vlasti u Beogradu.

I.Ć.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara