Tadić: Usporavanje Srbije za ulazak u EU usporava cijeli Balkan

Tadić: Usporavanje Srbije za ulazak u EU usporava cijeli Balkan

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

UOČI službenog dvodnevnog posjeta mađarskom predsjedniku Laszlu Solyomu u Budimpešti, srpski predsjednik Boris Tadić izjavio je za mađarske medije da se postavljanjem prepreka integraciji Srbije, kao centralne države na zapadnom Balkanu, usporava i ulazak ostalih država regije u EU i povećava opasnost od destabilizacije tog područja.

Prema njegovim riječima, Tadić se nada kako će nakon potpisivanja Irskog referenduma EU nastaviti proces širenja. "Hrvatska bi mogla dospjeti na ubrzanu traku, a smatram da će je ukoliko brzo uđe u EU slijediti jedna po jedna država zapadnog Balkana".

Zapamtio Mađarskoj što je priznala nezavisnost Kosova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srbija će se i ubuduće isključivo diplomatskim i političkim sredstvima boriti za očuvanje teritorijalnog jedinstva", kazao je.

"Za nas je jasno da se etnički motivirana odcjepljenja sudaraju s međunarodnim pravom. U suprotnom bi separatistički pokreti krenuli diljem svijeta”, rekao je Tadić i dodao da službeni Beograd neće zaboraviti da je i Mađarska priznala Kosovo.

"Ukoliko Sud donese odluku koju očekujemo, jedna od opcija je da će neke zemlje povući svoje priznanje nezavisnosti Kosova, a nadam se da će to učiniti i naši mađarski prijatelji", naglasio je predsjednik Srbije Boris Tadić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara