Tadićev konačan odgovor: Ne dolazim na konferenciju u Sloveniju

Tadićev konačan odgovor: Ne dolazim na konferenciju u Sloveniju

Tekst: L.J.
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

PREDSJEDNIK Srbije Boris Tadić neće sutra doći na konferenciju na Brdu kod Kranja zbog neriješenog problema oko imena kosovske delegacije, javlja B92. Tadić je sudjelovanje na konferenciji o zapadnom Balkanu uvjetovao time da pored delegacije Kosova stoji i UNMIK, što je u skladu s odlukama UN-a.

Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je, pak, da će na Brdu kod Kranja Kosovo predstaviti kao nezavisnu državu koja je ravnopravna s ostalim državama u regiji.

Slovenski premijer Borut Pahor prethodno je izjavio kako će sutra konferencija na Brdu kod Kranja biti održana "bez obzira na to tko će na njoj sudjelovati, a tko ne". Dodao je i kako konferencija počinje u 10 sati te da nikoga neće osuđivati ne bude li sudjelovao na njoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne dolazi ni predsjednik Europskog vijeća

"Svatko tko bude sutra došao na konferenciju, pridonijet će dijalogu svojim stavovima o tom pitanju", rekao je Pahor i dodao da je s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, s kojom dijeli ulogu domaćina sutrašnje konferencije, konačno odlučio da se konferencija održi.

Na konferenciji, naime, neće sudjelovati ni predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, a kako je najavio njegov glasnogovornik, Van Rompuy će ubrzo objaviti izjavu o regionalnoj suradnji. Kako je i ranije priopćeno iz njegova ureda, Van Rompuyevo sudjelovanje ovisilo je o tome hoće li na konferenciji sudjelovati Srbija i Kosovo.

Pahor je u srijedu i četvrtak obilazio Beograd i Bruxelles ne bi li Tadića i Van Rompuya nagovorio na sudjelovanje na konferenciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara