Tajfuni potiču život u oceanima

TAJFUNI, razorni vjetrovi na obalama i otočju jugoistočne i istočne Azije, potiču razvoj života u oceanima, objavili su znanstvenici.

Alge kroz fotosintezu apsorbiraju ugljični dioksid iz atmosfere i pretvaraju ga u kisik, prerađujući tako dio ugljičnog dioksida koji se ispušta u atmosferu izgaranjem fosilnih goriva. Usto, alge su važan izvor hrane za morske životinje.

Američki i tajvanski znanstvenici nedavno su upotrijebili tri NASA-ina satelita kako bi promatrali način na koji prolazak srednje jakih tajfuna iznad južnog Kineskog mora može potaknuti porast vode bogate hranjivim tvarima i masivni porast količine fitoplanktona.

´Tajfuni su prirodna opasnost koja može uništiti život, ali istodobno ga i potaknuti´, kazao je Timothy Liu, istraživač NASA-ina laboratorija Jet Propulsion u Pasadeni.

Liu je u suradnji s I-I Linom s tajvanskog Nacionalnog centra za istraživanje oceana kombinirao podatke dobivene uz pomoć triju satelita kako bi pokazao pozitivan utjecaj tajfuna na morski život. Dvojac je rezultate istraživanja predstavio u subotu na jesenskoj konferenciji Američke udruge geofizičara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Tajfuni su dosad bili posve zanemareni jer je nemoguće kvantificirati njihovo djelovanje na alge´, kazao je Lin.

Tajfun Kai-Tak, koji je iznad južnog Kineskog mora prošao 5. srpnja 2000. godine, zadržavši se tamo četiri dana prije nego što je krenuo prema sjeveru, promatran je uz pomoć NASA-ina satelita Quikscat koji mjeri brzine vjetra iznad vode. Nakon prolaska tajfuna, mjerenja temperature površine mora koje je provela japansko-američka misija pokazala su pad od 7 stupnjeva na području nad kojim je bila oluja. Pad temperature uzrokovala je hladna voda koju je na površinu izvukao tajfun, kazao je Lin.

Četiri dana nakon prolaska tajfuna treći je satelit počeo mjeriti dramatičnu promjenu u boji oceana čija se površina posve slagala s onom na kojoj je izmjeren pad temperature. Promjenu boje uzrokovalo je tristopostotno povećanje oceanskog klorofila, sadržanog u algama.

Liu i Lin su uz pomoć tri satelita pratili 200 tajfuna koji su prošli iznad južnog Kineskog mora tijekom 2000. godine. ´Imali smo hipotezu, ali ne i dokaze koji bi znanstveno potvrdili vezu između tajfuna i fitoplanktona´, zaključio je Liu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara