Tajlandska vlada razmišlja o tužbi protiv oporbenog novinara

VLADA tajlandskog premijera Thaksina Shinawatre jučer je priopćila kako razmišlja o pokretanju "zakonskog postupka" protiv Sondhija Limtongkula, jednog od najpoznatijih tajlandskih novinara i neslužbenog vođe pokreta za smjenjivanje sadašnje tajlandske vlade.

Ta izjava predstavlja reakciju na veliki oporbeni skup u Bangkoku na kojem je počelo prikupljanje potpisa za Thaksinovu ostavku, odnosno smjenu. Na istom skupu su ponovljene optužbe da je Thaksin utajio podatke o vlastitom bogatstvu za vrijeme prošlomjesečnog postupka prodaje vlasničkog udjela u državnom komunikacijskom konglomeratu Shin Corp.

Prodaja Shin Corpa je izazvala velike kontroverze u tamošnjoj javnosti, kako zbog činjenice da je kontrolu nad nacionalnim telekomunikacijama dobila singapurska tvrtka Temasek Holdings, tako zbog Thaksinovog prepisivanja vlastitih dionica na članove rodbine kako bi izbjegao plaćanje poreza.

To nije prva kontroverza za vrijeme mandata Thaksina, telekomunikacijskog magnata koji je svoje bogatstvo 1998. godine uložio u stvaranje vlastite populističke stranke Thai Rak Thai te tri godine kasnije na izborima postao premijerom Tajlanda. Thaksin, kojeg mnogi nazivaju "tajlandskim Berlusconijem", često je optuživan za korupciju, nepotizam i kršenje ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od njegovih najžešćih kritičara je Sondhi, koji je sve do rujna 2005. godine bio voditelj popularnoj talk-showa na državnoj TV-postaji MCOT. Nakon ukidanja showa, koji mnogi pripisuju Thaksinovom pritisku, Sondhi ga je ponovno počeo emitirati preko Interneta.

Thaksin je u studenom protiv Sondhija podnio nekoliko tužbi za klevetu, ali ih je povukao nakon što je taj potez javno kritizirao tajlandski kralj Rama IX.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara