Tajne službe: Pokolj u Madridu djelo islamskih radikala

Tajne službe: Pokolj u Madridu djelo islamskih radikala

SREDIŠNJICA španjolske tajne službe CNI (Centro Nacional de Inteligencia iliti Nacionalna obavještajna središnjica) smatra da je pokolj koji je prošli četvrtak izveden u Madridu najvjerojatnije djelo grupe islamskih radikala, njih između 10 i 15 od koji je jedan dio vjerojatno odmah napustio zemlju.

Štoviše, mediji koji su tradicionalno skloni socijalistima (u opoziciji), posebno su to vodeći dnevni list El Pais i najviše slušana radio postaja SER (istoga medijskog koncerna), objavili su da je španjolska policija već nekoliko sati nakon strašnih atentata, pošto je ministar unutarnjih poslova Angel Acebes za djelo nedvosmisleno optužio baskijsku separatističku terorističku organizaciju ETA-e, od obavještajaca bila upozorena da ima više podataka u korist teze da su atentati izveli arapski krugovi.

Ove su informacije natjerale tisuću građana da sinoć, uoči današnjih parlamentarnih izbora, izađu na ulicu zahtijevajući istinu i da bi prosvjedovali protiv, kako su izvikivali, laži premijera Jose-a Marija-e Aznara, optužujući njegovu vladu da je namjerno i bez dokaza optužila ETA-u kako bi se prije izbora zaštitila od neželjene posljedice sve jasnije teze da su atentati izvršili radikalni islamisti - smanjenje broja glasova onih koji će vladu smatrati odgovornom za teroristička djela u Madridu koji su, kako otkriva nanovija poruka al Qaede, odmazda za španjolsko savezništvo s SAD-om u invaziji na Irak.

Neki su građani doslovno podivljali kada je jutros rečeno da je uhićeno petero osumnjičenika: dva Indijca i tri Marokanca i nakon što je potvrđeno da je španjolska policija pronašla video snimku u kojem odgovornost za teroristički napad na željezničke postaje u Madridu u kojem je poginulo 200 ljudi i ranjeno oko 1500 građana preuzima skupina bliska al Qaedi, pa su Aznara i njegovu vladajući stranku PP (Partido popular iliti Narodna stranka) počeli častiti grubim psovkama.

To je nastavak seriju političkih ozbiljnih napada koji su započeli u subotu ujutro kada je glasnogovornica baskijske vlade Miren Azkarate rekla da je demantij ETA-e na optužbe da je odgovorna za atentate vjerodostojan.

Glasnogovornica je izjavila: "ETA ubija ali ne laže." Zatim je žestoko napala španjolsku Vladu tvrdeći da, iako posjeduje informacije koje upućuju na odgovornost islamskih fundamentalista, nastavlja tvrditi kako istraga u prvom redu sumnjiči ETA-u. Građani imaju pravo na istinu. Vlada zataškava istragu i ne govori nam sve što zna, dodala je Azkarate.

Pismo koje je ETA poslalo dnevniku Gara u San Sebastianu u petak navečer, preko kojeg inače ETA šalje svoje poruke vladi u Madridu, smatra vjerodostojnom i Arnaldo Otegi, glasnogovornik ilegalne stranke Sozialista Abertzaleak (nekadašnje Batasuna-e), koja se smatra političkim krilom ETA-e. Nedugo nakon toga, istinu je u ime unesrećenih, ali svih Španjolaca, zatražio i predsjednik najjače opozicijske stranke PSOE (Španjolska socijalistička radnička stranka iliti Partido socialista obrero espanol) Jose Luis Rodriguez Zapatero, optuživši Aznara da grubo manipulira s osjećajima nacije.

Ogorčenje građana je zatim još više poraslo kada je objavljeno da je premijer Aznar odbio tezu da se njegova vlada u četvrtak popodne požurila optužiti ETA-u bez dokaza iako je policija, kako se ipak doznalo, sedam sati nakon atentata, u 13.30, pod pritiskom obavještajaca, ETA-u više nije smatrala prvoosumnjičenikom iako je ministar policije Acebes i dalje tvrdio da je ta organizacija odgovorna.

Skandal je produbljen spoznajom da Aznar nije bio sasvim iskren jer je u 17.28 sati tog kobnog četvrtka, dakle, nakon što je Vlada izvještena da ne treba isključiti mogućnost da ETA nije počinitelj atentata i nakon što se sastala s premijerom, ministrica vanjskih poslova Ana Palacio naredila svim veleposlanicima da iskoriste svaku mogućnost kojom raspolažu da potvrde ETA-u kao autor brutalnih atentata.

Čak je i dva sata kasnije, u 19.30, ministrica Palacio ponavljala isto što je bila naredila svojim diplomatima iako su neki novinari već bili došli do informacije, koja je procurila iz policijskih izvora, da je eksploziv korišten u pokolju Titadyne, kojeg prije toga ETA nikada nije koristila i da su taj podatak i neki drugi iz istrage sve više upućivali na odgovornost ekstremnih sljedbenika islama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diplomati su poslušali ministricu Palacio i u New Yorku su, primjerice, doveli do hitnog zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a. Samo se ruski veleposlanik žestoko suprotstavio ishitrenoj osudi ETA-e bez jasnih pokazatelja da je baskijska organizacija odgovorna.

Izvori opozicijskog PSOE-a koje je potpisani novinar konzultirao jučer, potvrdili su tezu koja brani ta stranka, da Aznarova Vlada zataškava istragu kako bi si osigurala što bolji rezultat. Naime, vladajući PP (Partido pšopular iliti Narodna stranka) je u srijedu bio priznao da, prema uvijek jako pouzdanim i točnim predizbornim ispitivanjima javnosti, pobjeđuje ali neće dobiti apsolutnu većinu u Parlamentu.

Nakon atentata, istraživanja su pokazala da bi PP, ukoliko se pokaže da iza atentati stoje Baskijci, mogla dobiti apsolutnu većinu u Parlamentu, između ostalog zbog nedavno otkrivenih tajnih pregovora socijalista s teroristima ETA-e.

Kada bi se, pak, dokazalo da iza atentate stoje arapski krugovi, što u PSOE-u smatraju da Aznar nikako nije želio da se ustanovi prije izbora, to bi škodilo PP jer bi mnogi građani zaključili da se pokolj dogodio kao posljedica savezništva Španjolske i SAD-a u invaziji na Irak.

Svejedno, i nakon svega što se spoznalo u posljednjim satima, policija i dalje smatra da ne treba u potpunosti isključiti moguću suradnju al Qaede i domaćih terorista.

Marokanski su obavještajci već u Madridu i pokušavaju pomoći španjolskim kolegama da se zaključi treba li vjerovati čovjeku sa pronađene video snimke koji se predstavio kao Abu Dujan al Afgani i kao glasnogovornik vojnoga krila Bin Ladenove mreže u Europi.

Dotični je, obučen u tradicionalnim arapskim haljama i s marokanskim naglaskom, rekao da njegova grupa stoji iza atentate i da se radi o odmazdi zbog španjolskog pomaganja Bushovim kriminalcima.

Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara