Tajni dogovori Izraela i Sirije iz 2004. godine

IZRAELSKE novine "Haaretz" u posjedu su dokumenta i informacija o tajnim dogovorima Izraela i Sirije koji su počeli 2004., a razultirali sklapanjem tajnog ugovora u kolovozu 2005. Kontakte su inicijalno u Turskoj uspostavili bivši izraelski diplomat Aron Liel i sirijski predsjednik Bashar Assad, i to preko turskog predsjednika i turskog ministra vanjskih poslova. Kasnije je Liel u dogovore uveo američkog Židova Geoffreya Aronsona, a Arosnon Ibrahima Suleimana, koji je  pregovore koordinirao sa Sirijcima.

Suleiman je odmah otišao u Siriju i vratio se rekavši kako su Sirijci spremni pregovarati s Izraelom. Izraelskoj vladi tada je bilo svejedno hoće li Liel i ekipa pregovarati sa Sirijcima, pa su im to dopustili. Pregovori su išli preko turskog kanala, a lokaciju je sređivao turski ministar vanjskih poslova.

U ljeto 2004. turski kanal "presušuje", ali Liel, Aronson i Suleiman nastavljaju s pregovorima i održavaju sedam sastanaka u neimenovanoj europskoj metropoli. Izraelci koji su sudjelovali u razovorima zatražili su da ostanu anonimni. Nakon svakog od sastanaka vođeni su detaljni zapisi o dogovorenom, a pregovarači daju detaljne izvještaje zainteresiranim stranama.

Jedan od arbitara iz Europe, koji je također ostao anoniman, išao je sa Suleimanom u Damask. Prisjećajući se svojih tadašnjih iskustava, kaže da je imao osjećaj da Sirija želi prekinuti svoje veze s radiklanim islamom, pogotovo s Hamasom i Hezbollahom. Također, činilo se i da se želi odvojiti od Irana i privući strane investitore na svoj teritorij.

Pregovori konačno završavaju u kolovozu 2005., a tada je sklopljen i zadnji dokument, koji je od onda do danas samo neznatno promijenjen. Zadnji pak sastanak se odvija u ljeto 2006., usred izraelskog rata s libanonskim Hezbollahom, kojeg podupire Sirija. Na dan sastanka 8 izraelskih vojnika pogiba u udaru rakete "Katyusha". Na tom sastanku sirijska strana kaže kako je tajnim kanalom učinjeno sve što se učiniti moglo, i predlažu službeni sastanak na višoj razini. To je kraj priče.

U dokumentu je dogovoreno vraćanje Golanska visoravni Sirij, stvaranje demilitarizirane tampon zone u kojoj će smjeti patrolirati samo ograničene policijske snage, prestanak neprijateljskih aktivnosti s obje strane, zajednička borba protiv terorizma, zajednička politika prema krizi na Bliskom istoku, potpuno rješavanje pitanja vode.

Izraelska vlada nazvala je pregovore "potpuno lažnima", "blefom", govoreći kako je zadnji kontakt sa Sirijom napravljen 2003. Ali, teško da će ovakvo otkriće biti brzo zaboravljeno, posebno u vrijeme kad Sirija sve češe izražava želju za mirovnim pregovorima s Izraelom.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara