Tajni pregovori Vlade: MOL će za tri godine imati više od 50 posto dionica Ine?

Tekst: I. Ćimić
Foto: Damjan Tadić (Cropix), Ina.hr

SUPTILNI plan za većinsko preuzimanje Ine u roku od tri godine otkriven je na Glavnoj skupštini Ine prema kojem Ina izdaje obveznice od 1,5 milijarde kuna koje će u cijelosti upisati Vlada i Mol. Ukoliko im Ina ne vrati dug u roku od tri godine, dat će im dionice. U ovom slučaju ne postoje mehanizmi, ako Ina ne vrati dug, koji će zaustaviti Mol da pređe magičnu liniju od 50 posto dionica jer već sada imaju više od 44 posto dionica. Ovaj plan odvija se uz prešutno odobravanje Vlade Jadranke Kosor.  

"Odlukom o izdavanju zamjenjivih obveznica dano je ovlaštenje Upravi Ine da do 31. prosinca 2010. godine izda obveznice s pravom zamjene za dionice do iznosa od 1,5 milijardi kuna", odluka je s nedavno održane Glavne skupštine naftnog giganta Ine u kojoj se krije mogućnost da MOL formalno preuzme vlast u Ini nakon što je 2003. godine s 25 posto dionica ušao tek kao "strateški partner".

> Kosor opet mulja: Dug Ine prema državi proglašen poslovnom tajnom!

> Otkrivamo još jednu Kosoričinu prevaru: Ina može slobodno dizati cijene goriva više od tri posto

Naime, u dodatku odluke sa Skupštine Ine stoji da ukoliko obveznice ne budu iskupljene u roku od tri godine, bit će pretvorene u dionice i to u omjeru jedan prema jedan, a poznato je kako "Mađarima" nedostaje malo više od 6 posto kako bi prešli granicu od 50 posto dionica te tako preuzeli Inu.

Prema toj odluci Vlada RH trebala bi isplatiti 750 milijuna kuna Ini i to do kraja godine, kao i mađarski MOL, a dva tjedna nakon Skupštine Ine u Vladi ne žele govoriti na koji će način isplatiti taj novac, a kamoli o tome koji su mehanizmi da bi se eventualno zaustavio potpuni prelazak Ine u mađarske ruke.

Ina još nije platila porezni dug od prošle godine!

Ured premijerke Kosor ispred kojega stoji sada nedodirljiva "šefica protokola" Martina Banić uspješno već danima odbija sve naše upite i pozive za komentar o Ini kao i odgovor na pitanje postoji li plan da se osujeti mađarsko preuzimanje Ine za "svega" 750 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za tajnovitost i bijeg od javnosti više je razloga. Naime, kako smo otkrili, Ina još nije ni platila drugi dio poreznog duga još od prošle godine iako je 31. ožujka do kada je bio krajnji rok za isplatu - davno prošao. Ministarstvo financija Ivana Šukera jučer nam je tek priznalo kako se o tome i dalje pregovara iako su iz Ine javno objavili da će dug platiti kroz šest rata do kraja godine (!?op.a.) te da je to navodno dogovoreno s Vladom.

Ako nas pamćenje dobro služi o tome da je Ina dužna isplatiti državi gotovo 2 milijarde kuna pregovara se još od kolovoza prošle godine da bi krajem prošle godine isplatili tek dio tog duga i to milijardu i 50 milijuna kuna. Hoće li na kraju porezni dug biti oprošten kako bi se izdale obveznice, Šuker ne želi odgovoriti. S druge pak strane "mršavi državni proračun" ne poznaje stavku izdavanja obveznica Ini.

Lud zbunjenog: Ina dogovorila, Šuker i dalje pregovara

Ostaje nam nepoznato i kako je moguće da Bojan Milković, glavni izvršni direktor Ine na sjednici Skupštine izjavi kako je dogovorio s Vladom rješenje ostatka duga prema državi, odnosno njegovo vraćanje u idućim mjesecima kroz ukupno 6 rata, dok je Šuker za Index rekao da se o tome i dalje pregovara? Znači li to da će Vlada odustati od preuzimanja obveznica a da će Mol preuzeti obvezu pokrivanja svih 1,5 milijardi kuna ostaje nam nepoznato. Valjda je to stvar, kako kaže Šuker, pregovora.

Ako je 25 posto bila katastrofa, što će tek biti sa 50 posto?

Na kraju valja ironično primijetiti da su HDZ-ovi članovi saborskog istražnog povjerenstva za privatizaciju Ine prije tri dana zaključili da je prvi ugovor iz 2003. godine, kojim je mađarski MOL stekao 25 posto plus jednu dionicu Ine "zakonski upitan i da je njime počinjena nesaglediva šteta za Hrvatsku". No od tog Račanova poteza pa do danas Mol je u vrijeme vladavine Kosor&Sanader stigao do velikih 44 posto vlasništva u Ini. 

Zahvaljujući pogodovanju bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca bez da su imali većinu dionica, Mađari su preuzeli formalnu vlast, postavili vlastite ljude i postali glavni u odlučivanju za sve bitne odluke u Ini. Ono što su "Mađari" formalno dobili preko leđa Polančeca sada bi mogli konkretizirati preko premijerke Kosor i ministra financija Šukera koji o planu preuzimanja "šute kao zaliveni".

Na kraju priče ostaje zaključak da MOL za tri godine ima prigodu za sitne novce preuzeti većinski paket. Čini se to kao posao za neko buduće povjerenstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara