Tajvanci traže promjenu službenog imena otoka

NAJMANJE 50.000 ljudi prosvjedovalo je u subotu u Taipeiju zahtijevajući promjenu službenog imena otoka iz Republika Kina u Tajvan, što bi Peking mogao protumačiti kao još jedan korak prema neovisnosti.

Prosvjednici su tražili da vlada koristi ime Tajvan kada ovoga mjeseca podnese zahtjev za članstvo u Ujedinjenim narodima. Peking i njegovi saveznici te napore Tajvana redovito blokiraju od 1993. godine.

Šest mjeseci uoči predsjedničkih izbora, predsjednik Tajvana Chen Shui-bian nije se pridružio prosvjedu kako ne bi izgubio umjerene birače, no rekao je da podržava zahtjeve prosvjednika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chen je od stupanja na dužnost ublažio svoja stajališta glede neovisnosti, no odbija prihvatiti načelo "jedne Kine" prema kojem službeni Peking Tajvan smatra odmetnutim dijelom Kine koji će joj jednog dana biti ponovno pripojen, makar i silom.

Iako se velika većina tajvanske javnosti zauzima za status quo, mjesni političari strogo su podijeljeni na one koji su za neovisnost i one koji podržavaju ujedinjenje s Kinom.

Ime "Republika Kina" nasljeđe je iz doba kada je bivša Nacionalistička stranka vladala Kinom, prije nego je 1949. pobjegla na Tajvan nakon poraza u građanskom ratu s komunistima. Vlada u Pekingu uzela je ime "Narodna Republika Kina".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara