Talibani na slobodu pustili sedam preostalih južnokorejskih taoca

Talibani na slobodu pustili sedam preostalih južnokorejskih taoca

TALIBANI koji su prije gotovo šest tjedana južno od Kabula zarobili 23 crkvena volontera, 18 žena i pet muškaraca, pustili su danas na slobodu sedam preostalih južnokorejskih taoca i predali ih djelatnicima Crvenog križa, objavio je CNN.

Jučer su Talibani na slobodu pustili 12 taoca koji bili su dijelom grupe od 19 zarobljenika koji su u zatočeništvu bilo gotovo šest tjedana.

Otmičari su jučer oslobodili deset žena i dva muškarca u tri navrata, a oslobođenje je usljedilo nakon što se Južna Koreja obvezala da će do kraja godine povući iz Afganistana svoj kontingent od 200 vojnika, pripadnika međunarodnih snaga. Pod uvjetima koji su s afganistanskim vlastima dogovoreni u utorak, Južna Koreja je odlučila danas držati se svoje prethodne odluke da povuče svojih 200 vojnika iz Afganistana, koji ne sudjeluju u borbama, nego uglavnom rade u vojnoj mašineriji i u bolnicama.

Talibani su, podsjećamo, prije gotovo šest tjedana oteli 23 zarobljenika, a nedugo nakon toga dvojicu njih su pogubili. 13. kolovoza oslobodili su dvije žene koje su bile bolesne, a njihovo su oslobođenje popratili komentarom da se radilo "o njihovoj dobroj volji".

Talibani su nekoliko puta ponavljali zahtjev o oslobađanju zatvorenih militanata u zamjenu za oslobađanje taoca, te su postavljali i pomicali rokove do kada bi taj njihov zahtjev trebao biti ispunjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori su uglavnom bili otežani zbog nesloge među samim otmičarima čije su razne grupe imale različite zahtjeve u zamjenu za oslobađanje taoca. Jedni su tražili oslobađanje svojih rođaka zatočenih u afganistanskim zatvorima, drugi su predlagali oslobađanje žena, a treći su pak tražili novac kao otkupninu.

Iz južnokorejskog državnog vrha pak izjavljuju kako prilikom puštanja južnokorejskih taoca na slobodu nije bilo govora i o puštanju talibanskih zatvorenika na slobodu u zamjenu za to - što je bio glavni zahtjev Talibana, kao ni da je bilo riječi o davanju bilo kakve novčane naknade Talibanima za njihov čin oslobođenja taoca.

Južnokoreanci koji su oslobođeni u zatočeništvu su, kako je ranije izjavljivao talibanski glasnogovornik, bili podijeljeni u manje grupe, pri čemu ih se hranilo kruhom, jogurtom i rižom.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara