Talibani zauzeli dva grada na jugu Afganistana

Talibani zauzeli dva grada na jugu Afganistana

AMERIČKO zapovjedništvo je objavilo kako će poduzeti "odlučne mjere" kako bi iz Garmsera i Naway-i-Barakzayi, dva afganistanska grada na granici s Pakistanom, istjerala pripadnike talibanskih gerilaca.

Oba grada se nalaze u provinciji Helmand, području poznatom kao jedno od najvećih uporišta talibana, islamističkog pokreta koji je 1996. godine preuzeo vlast nad Afganistanom i držao ga sve do 2001. godine kada je zbačen nakon američke invazije.

Činjenica da su uspjeli preuzeti nadzor nad dva veća naseljena mjesta predstavlja dosada najveći vojni uspjeh talibana u prethodnih pet godina.

Afganistanske vlasti za to optužuju islamiste iz susjednog Pakistana koji su talibanima pružili podršku. Tako se tvrdi da je policijska postaja u Garmseru napuštena nakon 16-dnevne opsade kako bi se "sačuvali životi civila".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki vojni izvori tvrde da je uz Garmser pao i Naway-i-Barakzayi, za kojeg izvori afganistanske vlade tvrde da je jučer vraćen pod vladinu kontrolu.

Medijski izvori navode da je prema Garmseru upućen konvoj od najmanje 400 američkih i vladinih vojnika kako bi odatle istjerali talibane.

U provinciju Helmand je nedavno upućeno 4.000 britanskih vojnika koji bi, pod zapovjedništvom NATO-a, trebali zamijeniti američke snage u borbi protiv talibana. Uz američke, tamo se nalaze i kanadski kontingenti.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara