Talijani dvostruko jeftinije posudili novac: Je li to nagovještaj boljih dana za Europu?

Ilustracija: AFP

TALIJANSKA Vlada uspjela je uz dvostruko nižu kamatu izdati 9 milijardi eura kratkoročnih obveznica, što su mnogi već označili kao nagovještaj boljih ekonomskih vremena u Europi.

Talijani će na ove šestomjesečne obveznice platiti kamatu od 3,251 posto, dok su na sličnoj aukciji u studenom novac plaćali uz kamatu od 6,504 posto. Prodaja ovih obveznica stigla je tjedan dana nakon što je Europska središnja banka dala trogodišnje zajmove europskim bankama u vrijednosti do 489 milijardi eura. To je bio prvi slučaj u kojem je ECB bankama posuđivala novac na rok duži od godine dana te je dovelo do predviđanja kako će banke taj novac koristiti za kreditiranje država.

300 milijardi eura banke iskoristile za svoje dugove

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oko 300 milijardi eura su banke iskoristile na refinanciranje svojih dugova, dok im je 190 milijardi ostalo za investiranje, između ostalog i u kreditiranje država. Mnogi smatraju da je za uspjeh talijanskih obveznica "krivo" i predstavljanje novih mjera štednje premijera i ekonomista Maria Montija koje su tržištima dale sigurnost za ulaganje. Među mjerama se nalazi i ograničavanje plaćanja gotovinom kako bi se izbjeglo zaobilaženje poreza.

Italija će u novoj godini morati posuđivati mnogo novca kako bi isplatila svoje dugove među kojima je i 161 milijarda eura koji su im ostali za platiti od veljače do travnja ove godine. Nakon ove vijesti o jeftinoj posudbi malo su pale i kamate na dugoročne obveznice Italije te su danas iznosile oko 6,7 posto. Te kamate su još jučer bile iznad 7 posto, što se smatra razinom na kojoj je posuđivanje novca nesigurno. Italija bi sutra treba izdati dugogodišnje obveznice uključujući i one na rok od 10 godina.

Bolje vrijeme za Europu?

Europske burze su također dobro reagirale na ovu vijesti iz Italije. Milanski FTSE Mib indeks je tijekom jutra porastao za 0,87 posto, dok su preko pola posto porasli i indeksi u Londonu, Frankfurtu i Parizu. Ostaje vidjeti je li ovo samo kratkotrajni optimizam ili Europi zaista dolaze bolji dani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara