Talijanima 101 milijun eura za projekte preko Jadrana

TALIJANSKE regije imat će na raspolaganju 101 milijun eura, od kojih 50 posto osigurava Europska unije, za projekte u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Srbiji i Crnoj Gori, obznanjeno je subotu u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova.

Radi se o sredstvima će postati operativnima od 28. travnja kada se u Sarajevu sastaju ministri vanjskih poslova jadranskih zemalja. Italiju će, kako je priopćeno, na toj konferenciji predvoditi ministar vanjskih poslova Franco Frattini. Na njoj će biti i šef hrvatske diplomacije Tonino Picula, a trebale bi sudjelovati i ostale njegove kolege iz zemalja u kojima će se provoditi projekti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Sarajevo će stići i predsjednici sedam talijanskih regija (Abruzzo, Emilia Romagna, Friuli-Venzia Giulia, Molise, Veneto, Marka i Apulija) preko kojih će biti ostvareni projekti s privatnim i državnim poduzećima u zemljama s druge strane Jadrana.

Sastanku u ponedjeljak u Sarajevu bi trebao nazočiti i europski povjerenik za vanjske poslove Chris Patten, obznilo je talijansko vanjskih poslova.

Radi se o konferenciji posvećenoj početku treće faze projekta regionalne suradnje Interreg koji je u početku 90-ih osmislila Europska unija. Cilj projekta Interreg III je potaknuti gospodarsku suradnju i poboljšanje infrastrukture, ali i pomoći približavanje pet država Europskoj uniji. Interreg III raspolaže fondom od 101 milijun eura, od čega je Europska komisija osigurala 50 posto a ostatak talijanska vlada i vlade sedam njezinih jadranskih pokrajina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara