Talijanska mafija potapala brodove s otrovnim otpadom

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

TALIJANSKE vlasti pronašle su olupinu broda sa 180 barela otrovnog otpada kojega je potopila mafija. Pretpostavlja se kako postoji više od 30 takvih brodova duž južne obale Italije. Brod koji se nalazi na 500 metara ispod mora možda sadrži radioaktivne elemente. Snimke koje je zabilježila podvodna kamera pokazuju kako jedna bačva prazna leži na dnu mora.

Glavni i odgovorni iz Agencije za zaštitu životne sredine Silvestro Greco izjavio je kako bi moglo biti problema s otrovima i teškim metalima te kako je ovo problem cijele međunarodne zajednice. Lokaciju potonulog broda otkrio je Francesco Fonti, bivši pripadnik kriminalne organizacije Ndrangheta koji je priznao kako je koristio eksploziv kako bi potopio taj i još dva broda.

Greco je rekao da istražitelji vjeruju kako je mafija potopila 32 broda s otrovnim teretom. 80-ih godina prošlog stoljeća kada su uveli strožije zakone za zaštitu životne sredine, ilegalno uklanjanje otpada postalo je unosan posao kriminalnih grupa, prenosi Reuters. Zabrinuto je dodao kao Mediteransko more čini samo 0,7 posto svjetskog mora, a u njemu leži više od 30 brodova s otrovnim otpadom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara