Talijanska renesansa i grčka antika na izložbi u Ateni

VELIKA izložba o odnosima talijanske renesanse i antičke Grčke pod nazivom "Apolonova svjetlost, talijanska renesansa i Grčka" otvara se u ponedjeljak u Ateni u okviru priprema za Olimpijske igre 2004.

"Radi se o jednoj od najznačajnijih izložbi ikad postavljenih u Grčkoj", izjavila je na tiskovnoj konferenciji direktorica nacionalne pinakoteke Marina Lambraki-Plaka, zaslužna za izložbu, uz predsjednicu Zaklade Roberto Longhi Minu Gregori.

Izložba, otvorena do 30. ožujka, dio je kulturne olimpijade, a obuhvaća 500 djela, slika, crteža, skulptura i različitih skupocjenih predmeta iz kolekcija obitelji Medici iz 160 svjetskih muzeja i zbirki.

Među remek-djelima talijanske renesanse nalazi se "priča o Adamu i Evi", jedan od reljefa s "vrata raja" firentinskog kipara Lorenza Ghibertija, djela Donatella, te nekoliko slika Sandra Botticellija, među kojima je jedna "Venera" izložena u Berlinu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U katalogu izložbe nalaze se i slike venecijanskih umjetnika poput Bellinija, Tiziana, čija "Venera s glazbenicima i Kupidom" dolazi iz madridskog muzeja Prado, Tintoreta, Veronesea, kao i djela Andree Mantegne, Filippina Lippija, Parisa Bordonea i Luce della Robbie.

Izloženi su crteži Leonarda da Vincija, Michelangela i Rafaela, uglavnom iz zbirke kraljevske obitelji Windsor.

Katalog s 720 stranica bit će objavljen u siječnju, izjavila je Lambraki-Plaka, rekavši da je izložba ostvarena uz troškove od 700 milijuna eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara