TALIJANSKA UNIJA PREDSTAVILA SPORAZUM RADINA I SANADERA

Predsjednik Skupštine Talijanske unije Maurizio Tremul predstavio je danas na konferenciji za novinstvo programski sporazum koji su potpisali saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin i mandatar hrvatske vlade Ivo Sanader. L

Tremul je naglasio da su napadi na Radina, koji su se pojavljivali u javnosti nakon njegova potpisivanja tog sporazuma, neopravdani te da on ima punu potporu Talijanske unije.

Dodao je da se, što se tiče Talijanske unije, zbog tog sporazuma neće mijenjati odnos Talijanske unije i IDS-a u Istri.

U sporazumu mandatar vlade Ivo Sanader obvezao se cjelovito provesti Ugovor između Hrvatske i Republike Italije o pravima manjina iz 1996., čime se štite sva ranije stečena prava talijanske manjine u Hrvatskoj.

Nadalje, mandatar se obvezao osnovati stalno međuresorsko povjerenstvo koje bi pratilo provedbu tog ugovora. Povjerenstvo, u kojemu bi bili i predstavnici Talijanske unije, sastajalo bi se dva puta godišnje uz nazočnost predsjednika Vlade RH.

Također, Sanader se obvezao bolje financirati udruge i ustanove talijanske manjine, s time da se izdavačkoj kući Edit iz Rijeke povećaju proračunska sredstva za 30 posto godišnje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada će, po tom sporazumu, iskazivati veću senzibilnost prema područjima koja nastanjuje talijanska nacionalna manjina s ciljem priznavanja specifičnosti, očuvanja i promicanja suživota.

Također će u zakon o područjima jedinica lokalne samouprave uvesti dvojezične nazive onih jedinica čiji statuti predviđaju službenu uporabu talijanskog jezika.

U sporazumu se navodi da su potpisnici suglasni da je očuvanje i promicanje antifašističkih vrijednosti u temeljima nove Europe. U sporazumu se navodi kako HDZ, iako to nije u skladu s njegovim stranačkim programom, respektira stajalište talijanske nacionalne manjine o potrebi uvođenja dvostrukog glasovanja za pripadnike nacionalnih manjina.

Zastupnik talijanske manjine Furio Radin obvezao se pak podržati Sanaderovu vladu, štititi ljudska prava nacionalnih manjina, podržavati gospodarske programe za razvoj Hrvatske, euroatlantske integracijske procese, procese reforme pravosuđa, razvoj međudržavnih odnosa sa susjednim državama te suradnju s Međunarodnim sudom u Haagu.

(Hina) dsil sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara