Talijanski ministar Fini zauzima se za turski ulaz u EU

TALIJANSKI ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini zauzeo se za pristupanje Turske u EU kazavši kako ne prihvaća objašnjenja po kojima Turska ne može ući u EU jer je muslimanska zemlja, objavio je u nedjelju list "Repubblica".

Sjeverna liga, koja je u vladinoj koaliciji desnog centra premijera Silvija Berlusconija, protivi se ulasku Turske u EU i najavljuje raspisivanje referenduma o tom pitanju, a Fini u razgovoru za list ističe kako postoji široka parlamentarna potpora ulasku te zemlje u EU.

Osim Sjeverne like je i Komunistička obnova protiv ulaska Turske u EU, dok su sve ostale političke stranke vladine koalicije, kao i oporbe, za prihvat te zemlje s većinskim muslimanskim stanovništvom u Europu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može se tolerirati neopravdana turkofobija. Turska jest islamska zemlja, ali je još od vremena Ataturka sekularna država. A kad islamska Turska bude u Europi imat ćemo potvrđen dokaz da ne postoji nikakva kontradikcija između islama i demokracije. U doba u kojem se spominju sukobi civilizacija, taj je argument odlučujući", rekao je Fini.

Na pitanje hoće li borba Sjeverne lige protiv ulaska Turske oslabiti talijansku vladu, Fini je rekao kako bi bilo svakako bolje kada bi sjevernoligaši imali drugačiji pristup. No, ipak je to manjina a "talijanska će vlada ići naprijed. Stajališta Sjeverne lige imaju jasan propagandni karakter. Pokušavaju unovčiti iz biračkih kutija moguću dezorijentaciju stanovništva", kaže Fini.

Talijanski ministar vanjskih poslova nije govorio o drugim kandidatima za ulazak u EU, pa tako ni o Hrvatskoj, već je iznio kako će Italija nastojati da se uvede fleksibilnija primjena kriterija stabilnosti iz Maastrichta te da i druge europske zemlje iz zone eura podupiru takav pristup.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara