TALIJANSKI TISAK KRITIČAN PREMA BUTTIGLIONEU

Golemim naslovom "Povjerenik pod svaku cijenu" dnevnik Repubblica u petak je, poput drugih talijanskih novina, iskazao s koliko kritike ocjenjuje ponašanje Rocca Buttiglionea nakon njegova pristanka na tutorstvo unutar buduće Europske komisije.

"Jedino na što on (Buttiglione) nikad neće pristati je 'mijenjati principe zbog političke koristi'", ironično piše Republicca.

"Druga stvar koju kandidat za povjerenika nije spreman učiniti, i koju ne spominje u svojem pismu, je dati ostavku. A baš bi to bila jedina časna stvar za njega, za zemlju koju predstavlja, kao i za komisiju koja je zbog njega u opasnosti da dobije crveno svjetlo Europskog parlamenta", kaže se u uvodniku tog dnevnika.

Corriere della Sera vidi u tome "valcer filozofa". "To je Buttiglioneov bal, pantomima najkultiviranijeg i nataštijeg talijanskog političara, neodlučnog između obrane vlastitih zamisli i obrane vlastite fotelje. Zbog toga je spreman na najriskantniju od svih promjena - potvrdni demantij".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Filozof se našao primoran napisati pismo isprike, iako u privatnim razgovorima ponavlja da nije riječ o odustajanju od svojih zamisli već baš suprotno, o njihovoj bitnoj potvrdi", dodaje list.

List Stampa Buttiglioneove isprike ocjenjuje "zakašnjelima i pomalo ponižavajućima". "Tutorstvo predsjednika komisije i imenovanje "direktora" umanjuju važnost i prestiž na koje svaki povjerenik mora moći računati kako bi dužnost obnašao s vjerodostojnošću koju zahtijeva tako važan položaj", ocjenjuje taj torinski dnevnik.

(Hina) xdam ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara