Talijanski tisak prenosi priču o napuljskoj torbi Ante Gotovine

LISTOVI Repubblica i Piccolo prenose u nedjelju pisanje zagrebačkog dnevnika o hrvatskome generalu Ante Gotovini, što je prvi puta da talijanski mediji spominju cijeli slučaj navodnog otkrića torbe s dokumentima o odbjeglome generalu i njegovim hlačama, a koja je navodno bačena iz jednog automobila kod Napulja.

Talijanski listovi do sada nisu pisali o tom slučaju, premda je on izbio nakon što je slovenska televizija POP objavila informacije o uhićenju Gotovine pokraj Napulja, a što se zatim pokazalo neistinitim.

"Krivotvorena osobna iskaznica hrvatskog generala Ante Gotovine, za kojim traga Haaški sud za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, navodno je pronađena u jednoj torbi bačenoj iz automobila u bijegu koji se nije zaustavio na znak karabinjera pokraj Napulja", piše Repubblica pozivajući se na zagrebački Jutarnji list.

Hrvatski dnevnik je objavio i Gotovininu fotografiju na pronađenu dokumentu, ali ne i izvor vijesti, piše Repubblica.

Torba je navodno bačena iz crnog BMW-a talijanskih registarskih oznaka u kojemu je bilo više osoba. U njoj je bila krivotvorena putovnica i vozačka, izresci iz novina i hlače generala koji je u bijegu već četiri godine, objavljuje Repubblica pod naslovom "U Italiji lažni dokumenti generala Gotovine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
List Piccolo prenosi širi tekst iz Jutanjeg lista i svugdje, kao i Repubblica, koristi izraz "navodno" te ističe da zagrebački list nije napisao izvor informacije.

U torbi koja je bačena pred patrolu karabinjera "navodno je nađena krivotvorena osobna iskaznica s kojom se, navodno, sudeći po slici, služio hrvatski general Ante Gotovina, veletraženi bjegunac od Haaškog krivičnog suda za ratne zločine tijekom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995", piše Piccolo.

Tršćanski dnevnik upozorava da zagrebački dnevnik nije napisao izvor te informacije "niti kako je došao do slike na lažnom dokumentu, objavljenom u subotu uz članak".

Naglašava se da je "hrvatska vlada reagirala oprezno, pošto su posljednjih godina više puta činjene očajničke pretpostavke o Gotovininu skrovištu. Navodno je bio viđen u Rimu, nadodno ga je štitila sicilijanska mafija ili je navodno bio u Irskoj gdje su ga štitili teroristi IRA-e, ili u Južnoj Americi gdje je 80-ih godina služio Francusku legiju stranaca, ili je možda upravo Francuskoj s bivšim suborcima Legije. Glavna tužiteljica Suda Carla Del Ponte je, međutim, uvijek inzistirala na tome da se Gotovina sakriva negdje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, dakle na dohvat hrvatskih vlasti, a zaštićen mrežom svojih pudupiratelja, bivših hrvatskih suboraca, običnih kriminalaca, članova tajne službe u Zagrebu", piše Piccolo.

List podsjeća da je Gotovinin bijeg stajao Hrvatsku odgode početka pregovora o ulasku u Eurpsku uniju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara