Talijanski veleposlanik: HSP u vladi ugrozio bi put Hrvatske u EU

TALIJANSKI veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Grafini izjavio je za nedjeljno izdanje Jutarnjeg lista da bi ulazak HSP-a u HDZ-ovu vladu ugrozilo kandidaturu Hrvatske za ulazak u Europsku uniju (EU).

To je jednoglasan stav dvadesetak diplomata iz zemalja EU-a, koji su 27. studenoga u talijanskom veleposlanstvu razgovarali o rezultatima nedavnih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, piše list.

Po Grafinijevim riječima, koje prenosi Jutarnji list, oni HSP-u zamjeraju tri bitne stvari koje se nalaze u službenom izbornom protramu te stranke. To su stavovi prema EU-u, vlasništvu i prema manjinama.

Veleposlanici se ne slažu sa stavom HSP-a da bi Hrvatska trebala ući u EU kada to bude u njezinom nacionalnom interesu. "Za zemlje EU-a nema nikakve razlike između interesa pojedine zemlje i interesa EU-a. Naptrotiv, poznato je da je ulazak u EU snažno pomogao razvoju zemalja poput Irske i Portugala", rekao je Grafini, ocijenivši da HSP zbog takvog stava nije proeuropska stranka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za veleposlanike je neprihvatljiv i stav HSP-a da vlasništvo nad nekretninama u Hrvatskoj smiju imati samo hrvatski državljani, što je u suprotnosti s pravilima ponašanja EU-a.

I treće, neprihvatljive su im odredbe iz HSP-ova programa koje govore o kulturnoj autonomiji manjina, budući da one već sada u Hrvatskoj imaju određena politička prava. Veleposlanici stoga smatraju da bi koncept kulturne autonomije bio korak unatrag u odnosu na sadašnje stanje.

"Zbog ta tri razloga iz sadašnje političke platforme HSP-a smatramo da bi njihov ulazak u vladu ili njihova bilo kakva odlučujuća uloga u parlamentu u novoj vladajućoj koaliciji dovela u opasnost put Hrvatske prema EU", naglasio je Grafini.

Talijanski veleposlanik je rekao da se EU ne želi miješati u hrvatske unutarnje stvari, već je riječ o poruci hrvatskoj javnosti kako EU gleda na razvoj događaja u Hrvatskoj nakon izbora.

Grafini je dodao kako je čuo glasine da HSP priprema posebnu političku izjavu koju će dostaviti veleposlanicima EU-a, a u kojoj će ta stranka promijeniti stavove prema ključnim problematičnim pitanjima, ali da veleposlanici takvu izjavu još nisu dobili, piše "Jutarnji list".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara