Talijanski znanstvenici klonirali konja

TALIJANSKI znanstvenici objavili su da su klonirali konja, žensko ždrijebe nazvano Prometea, koje je genetski identično svojoj surogat majci rođeno 28. svibnja.

Postupak stvaranja i rođenja Prometeae objavljeno je u ovotjednom izdanju znanstvenog časopisa "Nature".

Profesor Cesare Galli i kolege iz Instituta za reprodukciju u Cremoni kažu da su time dokazali da kobila može nositi i roditi genetski identično ždrijebe.

Znanstvenici se nadaju da će zahvaljujući toj tehnici moći klonirati najbolje trkače i izložbene konje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kloniranjem se genotip tih šampionskih primjeraka može prenijeti na buduće generacije i reproducirati njihov karakter i sportske vještine", navode autori.

Oni su stanice kože kobile Haflinger ubrizgali u prazno jajašce. Ono je zatim jedno vrijeme umjetno uzgajano i potom usađeno u maternicu kobile koja je donirala stanice kože.

Prometea je 336 dana poslije rođena prirodnim putem i prvo je od 328 embrija kojemu je to uspjelo. DNA testovi pokazali su da je identična svojoj majci.

Dolazak na svijet Prometeae uslijedilo je manje od mjesec dana nakon rođenja prve klonirane mazge, koje su izveli američki stručnjaci sa Sveučilišta u Idahu i Utahu. Znanstvenici su objavili da su dosad uspjeli klonirati još dvije mazge.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara