Telekom Austria brzo gubi pretplatnike te planira štednju

TELEKOM Austria, austrijski telekomunikacijski operater sljedeće godine planira provesti program štednje kako bi amortizirali velike gubitke klijenata u fiksnoj telekomunikaciji. Porast mobilne telekomunikacije "kriv" je za gubitak 20 tisuća klijenata svaki mjesec, odnosno, u cijeloj su godini izgubili 225 tisuća klijenata te je broj klijenata fiksne telefonije spao na 2,48 milijuna.

Čelnik odjela fiksne telefonije, najavio je štednju: "sljedeće godine namjeravamo uštedjeti 30 do 40 milijuna eura, a od 2009. dosegnuti potencijal štednje od 100 milijuna eura godišnje". Tvrtka koja će voditi program štednje svojim savjetima je tvrtka McKinseyte će do kraja godine predstaviti mjere štednje u sektoru zaposlenih, nabave materijala i ostalih troškova.

Naime, kadrovski i materijalni troškovi u odjelu fiksne telefonije čine zajedno polovinu prometa koji iznosi dvije milijarde eura. Trenutni broj zaposlenih u odjelu fiksne telefonije je 9.732 te bi kroz trogodišnje razdoblje taj broj trebao biti smanjen za jednu tisuću, što odgovara planu o ukidanju 300 - 400 radnih mjesta godišnje.

Pri otpuštanju radnika Telekom Austria će primijeniti model "zlatne otpremnine" što znači da će iznos otpremnine moći biti udvostručen što, pak, ovisi o godinama staža, položaju u kompaniji ili obiteljskom statusu. U radničkom vijeću kompanije procijenjeno je kako će djelatnik koji je zaposlen u Telekom Austria više od 10 godina moći dobiti i 200 tisuća eura.


V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara