Terapijska korist marihuane mala

Terapijska korist marihuane mala
PREMDA je u utorak u Nizozemskoj nakon Belgije i Kanade službeno odobrena prodaja marihuane osobama koje boluju od teških i neizlječivih bolesti, radi ublaživanja boli, njezina učinkovitost još nipošto nije dokazana.

U Kanadi i SAD-u - koji su najdalje odmakli na tom području - oblik najpoznatijeg sastojka marihuane, THC, proizvodi se i prodaje u različitim dozama pod imenom Marinol.

Taj se lijek primjenjuje za ublaživanje povraćanja kod kemoterapije i za poticanje apetita kod anoreksije.

Međutim, kanadsko ministarstvo zdravstva tvrdi da "znanstvena istraživanja koja žele dokazati pouzdanost i učinkovitost marihuane u zdravstvene svrhe nisu uvjerljiva" zbog vrlo malog broja bolesnika koji su sudjelovali u istraživanjima.

"U nekim su se istraživanjima, piše ministarstvo, kanabinoidi pokazali djelotvorni koliko i nekadašnji lijekovi protiv povraćanja, a u drugima manje."
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No glavni su nedostaci, i kod kratkotrajnog uzimanja, ozbiljne nuspojave kao što su depresija, paranoja i halucinacije", dodaje se u izvješću.

Kanadski su stručnjaci ipak utvrdili da mlađi pacijenti bolje podnose kanabinoide, a da stariji teže podnose osjećaj ugode koji izaziva marihuana.

Postoji nekoliko "neozbiljnih" izvješća prema kojima marihuana može sniziti visok krvni tlak povezan s multiplom sklerozom i povredom kralježnice, napominje također kanadsko ministarstvo zdravstva.

Provedena su i istraživanja o epilepsiji, Huntingtonovoj i Parkinsonovoj bolesti, Tourettovu sindromu (stalni trzaji) i glaukomu, ali nisu dala uvjerljive rezultate ili su - kao kod glaukoma - bila praćena teškim nuspojavama. Premda je bol u očima bila koliko-toliko ublažena, došlo je do hipotenzije, lupanja srca i "nepoželjnog" utjecaja na psihičke funkcije.

Kod Alzheimerove bolesti lijekovi s marihuanom dali su stanovite rezultate, ali bi, upozorava Kanada, pušenje marihuane moglo imati teže posljedice od same bolesti, zbog opasnosti od požara koji mogu izazvati slabo ugašene ili zaboravljene cigarete bolesnika koji su izgubili pamćenje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara