TERETNI BROD OTKRIVA TAJNE OBRANE RIMSKOG CARSTVA

Nizozemski arheolozi otkrili su rimski teretni brod na vesla, a to jedinstveno otkriće pokazuje kako je Rimsko Carstvo branilo svoje sjeverne granice. L

Brod, koji datira iz 100. godine poslije Krista, iskopan je u gradu Woerdenu, na mjestu nekadašnjeg rimskog vojnog naselja Castellum Laurum uz rijeku Rajnu.

Na brodu je bilo najmanje 12 veslača, a mogao je kroz snažne struje doploviti sve do područja Eifel u Njemačkoj, odakle je prevozio kamenje za jačanje utvrda duž granice.

Arheolozi i povjesničari mislili su da su rimski teretni brodovi mogli ploviti samo nizvodno.

Brod dugačak 30 metara mogao se rastaviti, pa se drvo od kojega je bio izgrađen, zajedno s teretom, moglo iskoristiti kao građevinski materijal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovo je prvi dokaz da su se takve lađe mogle vraćati uzvodno", rekao je arheolog Wouter Vos.

Teretni brodovi, kojih je dosad u sjeverozapadnoj Europi otkriveno 30, datiraju iz vremena kada su Rimljani utvrđivali obrambene zidove na sjevernoj granici Carstva.

U močvarnom estuariju Rajne nije bilo kamenja kojima bi se zamijenili vapnenački zidovi i utvrde, pa je kamen lađama dopreman iz Njemačke.

U svakoj od dvadesetak rimskih utvrda uz Rajnu u Nizozemskoj bilo je oko 500 plaćenika iz svih dijelova Carstva, a najveća legija od 5.000 vojnika bila je smještena u Nijmegenu.

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara