Teršelič: Od hrvatske vlade očekujemo brzu akciju na uklanjanju spomenika Juri Francetiću u Slunju

ODBOR za uklanjanje spomenika Juri Francetiću u Slunju očekuje od hrvatske Vlade odlučnu i brzu akciju na uklanjanju tog spomenika, rekla je danas Vesna Teršelič, voditeljica Centra za mirovne sudije i članica Odbora.

"Uklanjanje te sramotne ploče bio bi pokazatelj da je Hrvatskoj stalo do ljudskih prava i da želi biti odgovorna članica međunarodne zajednice u kojoj se zločinci poput Hitlera, Pavelića i Francetića osuđuju, a ne veličaju", rekla je Teršelič na konferenciji za novinare i pozdravila stajalište hrvatske Vlade koja se također zauzima za uklanjanje spomenika.

To je, podsjetila je, u ponedjeljak izjavio Vladin glasnogovornik Ratko Maček u odgovoru na pismo Odbora i 17 nevladinih udruga koje su krajem travnja uputili premijeru Ivi Sanaderu i predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu sa zahtjevom da se odlučno zauzmu za uklanjanje te "civilizacijske sramote".

Osvrnula se i na izjavu saborskog zastupnika Ante Đapića (HSP) u kojoj ih, navela je, "sve naziva četnicima, trpajući ih tako u prošlost", te upitala kako građani mogu slobodno izražavati svoja stajališta, kad se predstavnici građanskih udruga tako etiketiraju.

Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić je najavio mogućnost da zbog te klevete koja, kako ocjenjuje, nije nimalo bezopasna, pokrenu građansku parnicu protiv Đapića. Potsjetio je da se od postavljanja spomenika u Slunju, već četiri godine, Odbor zalaže za njegovo uklanjanje, ali da pritom ne daju naglasak na prošlosti, već na sadašnjost i budućnosti jer spomenik Francetiću nije postavljen 1942. već 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To što anketirani građani Slunja nisu čuli ništa loše o Francetiću, loše je", ocijenio je Zoran Pusić i dodao kako je loše i to što se širenje netrpeljivosti, propagiranje mržnje i veličanje ljudi koji su vršili pogrome, tretiraju kao politički stavovi.

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski je ustvrdio da se "u Hrvatskoj živi u perpetuiranoj laži o vlastitoj prošlosti" i naveo da je i natpis na ploči u kojoj se se Francetića naziva "legendarnim borcem protiv četnika," zapravo pogrešan jer u 2. svjetskom ratu, kako tvrdi, nije zabilježena ni jedna bitka između ustaša i četnika.

Predsjednica Odbora za ljudska prava iz Karlovca Jelka Glumičić je izvijestila da je Odbor zadnjih dana zasut telefonskim prijetnjama i zastrašivanjima zbog čega su, kaže, morali ići i na policiju.

Svi su se složili kako treba više razgovarati o školskim udžbenicima i o javnoj promidžbi kako bi se vidjelo na kojim se vrijednostima odgajaju mladi i zašto dolazi do toga da negdje srednjoškolci u pjesmama jasno slave ustaške zločince.

(Hina) xbdj ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara