Terzić: BiH želi u europsku uniju 2009. godine

PREDSJEDNIK Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić izjavio je u četvrtak kako bi se njegova zemlja mogla pridružiti Europskoj uniji 2009. godine.

U govoru na plenarnoj sjednici dva doma Parlamenta BiH sazvanoj kako bi se raspravljalo o godišnjem izvješću Europske komisije o provedbi procesa stabiliziranja i pridruživanja, Terzić je kazao kako je očevidno da BiH u sadašnjem trenutku ne ispunjava veliki broj uvjeta za članstvo u EU no takvo se stanje odlučnim reformama može razmjerno brzo promijeniti.

"Jasno je opredjeljenje Europske komisije da i BiH postane dio Europske unije. Realnost je odrediti 2009. godinu kao ciljnu za naš ulazak u EU", kazao je zastupnicima Terzić. On je dodao kako je takav cilj za neke preambiciozan ali je istaknuo kako ne dijeli takav skepticizam. "Ja vas uvjeravam kako je taj cilj ostvariv", kazao je bosanskohercegovački premijer.

U vrijeme njegova posjeta Bruxellesu prošlog mjeseca Terziću je u sjedištu Europske komisije uručen upitnik kojim se od vlasti BiH traži odgovore na 360 pitanja o trenutačnom stanju u zemlji i do sada provedenim reformama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O odgovorima na ta pitanja ovisi odluka Europske komisije hoće li se odobriti izrada studije o izvedivosti kao narednog koraka koji bi trebao voditi približavanju BiH Uniji.

"U ovom trenutku odgovori ne bi zadovoljili Europsku komisiju", izjavio je Terzić ali je istodobno ocijenio kako se promjene koje se traže u ovoj fazi mogu provesti do listopada te tada dobiti "zeleno svjetlo" iz Bruxellesa za izradu studije o izvedivosti.

Veleposlanik Europske komisije u BiH Michael Humpreys također je pozvao zastupnike u državnom parlamentu da podrže reforme koje bi vodile približavanju EU. "Vrata BiH prema EU otvorena su no morate znati da na tom putu nema kratica", kazao je irski diplomat. On je istaknuo kako će jačanje regionalne suradnje te mira i stabilnosti u jugoističnoj Europi uz unutarnje strukturalne reforme biti ključni elementi o kojima će ovisiti pridruživanje EU.

(Hina) rm sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara