Test za stres upozorava na mogućnost infarkta

RAD SRCA odmah nakon testa za stres više govori o riziku za infarkt nego njegov rad tijekom testa, otkrili su istražitelji.

Osobama čije srce pokazuje preuranjen otkucaj ili aritmije nakon testa, prijeti dva do dva i pol puta veća opasnost od smrti u idućih pet godina nego osobama s normalnim otkucajima srca.

Testovi za stres su kontrolirana vježba kojom se otkrivaju abnormalni srčani otkucaji pod stresom uz pomoć elektrokardiograma.

Četiri posto od 29.000 pacijenata, koliko su ih proučavali Michael Lauer i njegovi kolege s Cleveland Clinic Foundation, imalo je abnormalni srčani ritam nakon testa.

Lauer i njegovi suradnici otkrili su da se uobičajenim testom za stres može predvidjeti smrt. Pacijenti s predotkucajem tijekom vježbe 80 posto su više izloženi smrti u idućih pet godina nego ljudi s normalnim otkucajima.

No istraživanje je otkrilo da ponašanje srca u razdoblju oporavka pokazuje još više. Broj umrlih među osobama kod kojih su nepravilni otkucaji otkriveni odmah nakon vježbe, 240 je posto viši nego u normalnim slučajevima s 11 posto izgleda za smrt u idućih pet godina, za razliku od pet posto među osobama s normalnim srčanim ritmom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara