Thompson: Očekujem nove podvale i provokacije od umobolnih glava i povampirenih lica

MARKO PERKOVIĆ THOMPSON, čija je turneja "Bilo jednom u Hrvatskoj" u SAD-u izazvala brojne kontroverze, kazao u poruci za Glas Dalmacije kako je hrvatski državni vrh ljudima koji rade u hrvatskom konzulatu u New Yorku stigla zabrana da dođu na njegov koncert održan u Torontu.

To, objašnjava Perković, "pričaju ljudi koji rade u konzulatu, a rekao je to i fratar na misi". Thompson kaže i kako je tamošnja vodeća emisija "City Pulse" raspravljala o njemu sat vremena, a u emisiju su se direktno uključivali pojedinci i branili ga.

"Javilo se dosta Hrvata koji su žestoko branili mene i hrvatsku zajednicu i kritizirali voditelja koji je podlo i cinično, onako kao i onaj Latin nametao svoje mišljenje i davao krive podatke", kaže Thompson i dodaje kako mu konstantno dolaze poruke podrške i riječi hvale od našeg naroda.

"Danas hrvatski radio u Torontu hvali mene na dosljednosti i ustrajnosti, zahvaljuje mi i daje podršku. Danas konzul iz Toronta želi pričati sa mnom jer ih narod napada", napisao je Thompson.

"Očekujem nove podvale i provokacije od strane istih umobolnih glava i povampirenih lica. Pozdrav it Toronta. Bog", riječi su kojima je završio poruku Thompson.

Pjevač je, podsjećamo , još od trenutka najave njegove turneje "Bilo jednom u Hrvatskoj" po SAD-u bio metom svakojakih kritika. Tamošnji mediji uglavnom ga nazivaju "nacističkim bendom" uz pojašnjenje kako je nekada pjevao "Jasenovac i Gradišku Staru", pjesmu koja slavi pokolj Židova, Srba i Roma tijekom Drugog svjetskog rata. Spominje ga se većinom i u kontekstu pjevača čiji fanovi dolaze na koncerte ovjenčani ustaškom simbolikom.

Bez ustaške simbolike u Torontu

Njegov posljednji koncert u SAD-u, održan u blizini nove crkve Kraljice Mira u Norvalu 4. studenog, privukao je nekoliko tisuća članova hrvatske zajednice, i prošao bez protesta. Unatoč nedostatku ustaške simbolike, mnogi fanovi odlučili su se na pjevanje ratnih hrvatskih pjesama i izlaganje vojnih znački koje su se nosile tijekom Domovinskog rata, a neizbježne su bile i majice s likom Ante Gotovine.

Nekoliko dana prije Thompsonova koncerta u Torontu, na službenoj internet stranici centra Simon Wisenthal objavljeno da je, zahvaljujući trudu spomenute udruge, otkazan Thompsonov koncert u Torontu, ali da udruga nije stala na tome. Njezini članovi, naime, zahtijevali su da se otkaže i njegov koncert u Vancouveru.

Neposredno prije te uoči Thomsponove turneje u SAD-u, za tamošnje medije uglavnom je progovarao direktor za unutarnju politiku kanadskih Prijatelja Centra Simon Wiesenthal, Leo Adler, koji neupućenima objašnjava kako "Thompson već godinama pjeva u Hrvatskoj", te da je "jedna od njegovih pjesama je i ´Jasenovac i Gradiška Stara´, koju je Thompson uživo otpjevao 2002. godine, a koja veliča dva neslavna koncentracijska logora u kojima je najmanje 90 tisuća Srba, Židova, Roma i Hrvata antifašista ubijeno od strane pripadnika ustaškog pokreta, kao i suradnju s nacistima tijekom 2. svjetskog rata".

Nakon koncerta u Torontu, Adler je za jedan tamošnji list izjavio kako mu je žao što nije uspio u svojoj namjeri da spriječi koncert, no da mu je drago da je događaj prošao bez ustaške simbolike i veličanja nacističkog režima. Inače, Thompsonu su u Torontu vlasnici čak dvaju klubova u kojima je trebao nastupiti otkazali prostor zbog pritiska javnosti.

Sljedeći koncert zakazan je za 9. studenog u Clevelandu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara