Tihić odbija novi zakon o obrani BiH, OHR prijeti sankcijama

ČLAN Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić izjavio je kako neće potpisati dokument o preustroju obrambenog sustava BiH a iz Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR) odmah je najavljeno kako bi bošnjački član državnog vrha zbog toga mogao snositi posljedice.

Sarajevski listovi objavili su u petak izjavu Juliana Braithwaitea, glasnogovornika OHR-a, koji je kazao kako za međunarodnu zajednicu Tihić trenutačno predstavlja najveću zapreku usvajanju državnog zakona o obrani BiH.

"Sulejman Tihić na putu je da se postavi kao glavna zapreka ulasku BiH u NATO i Partnerstvo za mir", kazao je Braithwaite kako ga citira "Dnevni avaz".

Posebno povjerenstvo za preustroj obrambenog sustava BiH od proljeća radi na nacrtu zakona o obrani kojim bi se povezale sada potpuno odvojene entitetske oružane snage i obrambeni sustavi.

Povjerenstvom predsjedava američki diplomat James Locher, stručnjak za obrambene reforme, a rok do kojega treba biti predstavljen novi zakon o obrani BiH istječe krajem rujna.

Visoki predstavnik Paddy Ashdown ranije je ovog tjedna na jednom okruglom stolu naznačio što će biti osnova novog zakona: civilni zapovjednik bit će Predsjedništvo države, BiH će dobiti jedinstveno ministarstvo obrane, prvi put će postojati sredstva za obranu iz državnog proračuna, entitetske vojske nastavit će postojati no svi njihovi pripadnici na odorama će umjesto entitetskih imati oznake države BiH i polagat će prisegu na vjernost državi, a ne Federaciji BiH, odnosno Republici Srpskoj.

Najveći protivnik reformi u oblasti obrane do sada su bile vlasti Republike Srpske koje su inzistirale na očuvanju statusa quo utvrđenog Daytonskim sporazumom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Taj je sporazum, međutim, uspostavio stanje u kojemu su entitetske vojske jedna drugoj bile neprijatelji a ne partneri što je ocijenjeno neodrživim i opasnim.

Hrvatska strana, odnosno Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), zagovarala je uspostavu jedinstvene vojske u kojoj bi se zadržale tri nacionalne sastvnice.

Bošnjačka je strana pak zahtijevala potpunu integraciju vojski i uspostavu nacionalno izmiješanih postrojbi s jedinstvenim zapovjedništvom na državnoj razini.

Analitičari su procijenili kako je rječ o kompromisu koji za sada tolerira postojanje entitetskih vojski a njihovo ukidanje, odnosno cjelovito objedinjavanje trebao bi biti idući korak koji bi slijedio za dvije godine.

Sulejman Tihić drži, međutim, kako je rječ o polovičnim mjerama koje ne donose potrebne promjene. Izjavio je da predloženi zakon učvršćuje podjelu zemlje po etničkim osnovama.

"Sada međunarodna zajednica, osam godina nakon Daytona, hoće da ja priznam tri vojske, da time otvorim put za treći entitet, za podjelu zemlje. Ja to neće prihvatiti", izjavio je Tihić.

Dodao je da ako je njegov prethodnik Alija Izetbegović morao 1995. pristajati na bolne kompromise, on to sada ne mora.

Tihić drži kako je cijeli reformski projekt uglavnom vodio računa o tome što želi Srpska demokratska stranka (SDS) a takvo što Stranka demokratske akcije (SDA) ne može prihvatiti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara